Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

5

Grej of the day & Lilla aktuellt

Centrumskolan, Munkedal · Senast uppdaterad: 1 januari 2019

''Kunskap är coolt'' , M.H

Under höstterminen kommer vi i klassrummet att arbeta med ''Grej of the day'' i daglig basis vilket innebär små mikrolektioner som handlar om större eller mindre händelser i världen som läraren i första hand delar med sig av. I samband med detta kommer eleverna 1 gång i veckan även börja titta på Lilla aktuellt för att ytterligare få kunskaper kring våran omvärld.

Grej of the day och lilla aktuellt kommer flitigt att diskuteras i klassrummet, men vi kommer också öva på att ta anteckningar kring det nya vi lär oss. Detta gör vi för att träna på studieteknik, skriva och för att föra resonemang. 

Eleverna ska sedan när de kommer hem dela med sig av vad de lärt sig genom ''Grej of the day'' för att befästa sina kunskaper ännu bättre, för att: Kunskap är coolt! 

 

 


Läroplanskopplingar

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv,

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,

kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,

kan samspela i möten med andra människor utifrån kunskap om likheter och olikheter i livsvillkor, kultur, språk, religion och historia,

har fått kunskaper om samhällets lagar och normer, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar i skolan och i samhället,

har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling,

har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället,

kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud, och

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och enkel handling.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback