Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Exempel på Pedagogisk planering Rinkebyskolan: SVA åk 8 - att läsa och förstå en skönlitterär bok.

Rinkebyskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 2 januari 2019

Under veckorna 2-5 kommer du att få läsa en skönlitterär bok tillsammans med 3 andra elever. Du kommer tillsammans med eleverna i din grupp att diskutera bokens budskap, innehåll, problem, miljö och karaktärer.

1. Syfte med undervisningen - Varför gör du det här? Vilken nytta har du av det?

Att förstå vad du läser är något som du kommer att ha nytta av i hela ditt liv, så att du inte blir lurad av någon. Du kommer i ditt liv att möta reklam, information, valpropaganda och behöver förstå avtal för köp av bil, lägenhet/hus och jobb och du behöver veta vad du anmäler dig till för utbildning på gymnasiet och universitet. Du behöver alltså förstå vad du läser. 

2. Förmågor att utveckla - Vad ska du träna?

Den här gången kommer du att få chans att träna din förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och förmågan att kommunicera i tal.

3. Centralt innehåll - Vad ska du arbeta med?

Under nästan 4 veckor kommer du att få läsa en valfri skönlitterär bok tillsammans med 3 andra elever. Ni kommer att använda er av en läsförståelsestrategi och en modell för jämförelse.

4. Arbetssätt - Hur ska du arbeta?

Varje lektion kommer att börja med en kort genomgång av mig som lärare. Därefter kommer du och eleverna i din grupp att få prata om vad ni läste senast och tillsammans sammanfatta de senaste kapitlen i boken. Du kommer att få tid för tyst läsning och några frågor att diskutera utifrån den bok som just du läst. Det blir frågor "på raden, "mellan raderna" och "bortom raderna". Ni kommer att träna på att använda er av läsförståelsestrategin med spågumman, detektiven, reportern, cowboyen och konstnären samt VENN-diagram som modell för att jämföra de olika karaktärerna i boken. I slutet av varje lektion kommer ni att utvärdera lektionen och du får med dig en läsläxa så att du vet hur mycket du behöver läsa hemma till nästa lektion.

5. Stöd - Hur får du hjälp för att klara arbetet?

Jag kommer att gå runt och hjälpa er i gruppen genom att ställa frågor till er och visa var ni kan hitta och utläsa viktig information. Jag finns också som hjälp om du har några frågor, men innan du frågar mig vill jag att du frågar kompisarna i din grupp som läser samma bok. Du får väldigt gärna lyssna på texten samtidigt som du läser och glöm inte att använda din dator för att söka på ord som du inte förstår. Du kan även använda ordböckerna i klassrummet. Avslutningsvis får du gärna ta hjälp av läxhjälpen om det är svårt att läsa hemma på egen hand.

6. Redovisningsform - Hur och när ska du visa vad du kan?

Redovisningen av boken sker muntligt genom att du både genom att vara aktiv i gruppdiskussionerna varje lektion, genom att svara på frågorna till din bok samt genom att sista lektionen för arbetsområd presentera din bok tillsammans med din grupp framför resten av klassen.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Kunskapskrav från Lgr11
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback