Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Läsprojekt

Skapad 2019-01-03 16:29 i Hjorthagens skola Stockholm Grundskolor
Grundskola 4 – 6 Svenska
Genom att träna på att läsa får du möjlighet att utveckla ditt tal- och skriftspråk för att kunna tänka, kommunicera och lära ännu bättre. Du kommer att få läsa och diskutera en bok tillsammans med andra. Du kommer att i boken du läser få möta en berättelse i en annan tid och plats i världen, för att utveckla din förståelse för din historia och omvärld.

Innehåll

Vi läser alla en gemensam bok, Drakskeppet,  i smågrupper. Du kommer att få diskutera boken, svara på frågor själv och tillsammans med  och i grupp. 

Under tiden som vi läser boken  kommer du att få skriva en bokrecension där du kommer få skriva en sammanfattning och vad du tyckte om berättelsen. 

Uppgifter

 • Hemuppgift läslogg 38

 • Hemuppgift läslogg

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  Sv  4-6
 • Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
  Sv  4-6
 • Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.
  Sv  4-6
 • Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.
  Sv  4-6

Matriser

Sv
Läsprojekt

---------------------------------- >
---------------------------------- >
---------------------------------- >
Läsa med flyt
Jag...
 • Sv  E 6
läser de flesta orden rätt och hör när jag läser ett ord fel och läser om ordet.
läser de flesta orden rätt och hör när jag läser ett ord fel och läser om ordet. läser delvis texten med inlevelse och anpassar mitt tonläge till textens innehåll.
läser alla orden rätt och hör när jag läser ett ord fel och läser om ordet. läser genomgående texten med inlevelse och anpassar mitt tonläge till textens innehåll.
Läsförståelse
Jag...
 • Sv  E 6
svarar på nästan alla frågor där svaren finns att hitta direkt i texten.
svarar på alla frågor där svaren finns att hitta direkt i texten och nästan alla frågor som står mellan raderna. kopplar innehållet i texten till erfarenheter bortom raderna.
svarar på alla frågor där svaren finns att hitta direkt i texten och alla frågor som står mellan raderna. kopplar innehållet i texten till egna erfarenheter bortom raderna.
Läsförståelse
Jag...
 • Sv  E 6
sammanfattar vad jag läst genom att återge några av de viktigaste händelserna, till största delen i en kronologisk ordning.
sammanfattar vad jag läst genom att återge flera av de viktigaste händelserna, vem/vilka texten handlar om, var och när berättelsen utspelar sig, i en kronologisk ordning med en röd tråd.
sammanfattar vad jag läst genom att återge många av de viktigaste händelserna, vem/vilka texten handlar om, var och när berättelsen utspelar sig, till i en kronologisk ordning med en tydlig röd tråd.
Budskap
Jag...
 • Sv  E 6
hittar ett budskap i texten.
hittar ett budskap i texten och förklarar varför jag tycker det är budskapet i texten.
hittar ett budskap i texten och förklarar varför jag tycker det är budskapet i texten genom att skriva av konkreta exempel från texten.
Upplevelse
Jag...
 • Sv  E 6
berättar vad jag tycker om textens innehåll och varför jag tycker så.
berättar vad jag tycker om textens innehåll, struktur och språk och varför jag tycker så.
berättar vad jag tycker om textens innehåll, struktur och språk och varför jag tycker så och ger exempel från texten.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: