Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

7

Ovalen - Religionskunskap - Världsreligionerna

Södermalmsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 7 januari 2019

Ett arbetsområde där vi lär oss grundläggande fakta om de fem världsreligionerna.

Detaljerad planering: https://padlet-uploads.storage.googleapis.com/88314931/c64911ddc21aef076d9d4da128be6bf1/PP_va_rldsreligionerna_och_gruppuppgift.pdf

 

 VAD?

Under några veckor kommer vi lära oss mer om världsreligionerna - Judendomen, islam, kristendomen, buddhismen och hinduismen.

HUR?

Fram till jullovet kommer vi genomföra ett grupparbete. Efter jullovet kommer vi att samtala, jämföra, ha genomgångar, läsa och avslutningsvis kommer vi att genomföra ett begrepps/ faktatest på digiexam.

VARFÖR?

I kursplanen i ämnet religionskunskap framgår att en viktig färdighet för eleven är att kunna analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa.


Läroplanskopplingar

Centrala tankegångar och urkunder inom kristendomen samt utmärkande drag för kristendomens tre stora inriktningar: protestantism, katolicism och ortodoxi.

Centrala tankegångar och urkunder i världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.

Varierande tolkningar och bruk inom världsreligionerna i dagens samhälle.

Huvuddragen i världsreligionernas historia.

Sambandet mellan samhälle och religion i olika tider och på olika platser.

Eleven har grundläggande kunskaper om kristendomen och de andra världsreligio­nerna och visar det genom att beskriva centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.

Dessutom för eleven enkla resone­mang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livs­ åskådningar.

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Eleven har goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att förklara och visa på samband mellan centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.

Dessutom för eleven utvecklade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva förhållande­ vis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang.

Eleven har mycket goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att förklara och visa på samband och generella mönster kring centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.

Dessutom för eleven välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva komplexa samband med välutveck­lade och väl underbyggda resonemang.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback