👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

VT 2019, Engelska åk 8, Toråsskolan, "Top Ten Cities"

Skapad 2019-01-07 12:37 i Toråsskolan 7-9 Kungsbacka Förskola & Grundskola
Grundskola 7 – 9 Engelska
Under den kommande perioden ska vi fokusera på ett utav världens mest omtalade länder; USA.

Innehåll

Vad ska jag som elev utveckla eller lära mig? 

Genom undervisning i ämnet engelska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:


 … formulera sig och kommunicera i tal och skrift.


     … anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang.


     … reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika  


        sammanhang och delar av världen där engelska används.  (Lgr 11)


 

 

Hur ska vi arbeta?

Vi inleder projektet med att titta på några korta filmer och reseguider om USA. Jag vill därigenom väcka ditt intresse för landet och få dig att reflektera över den kultur du möter där. Detta arbetsområde kommer i huvudsak att fokusera på din skriftliga förmåga samt förmågan att reflektera över ett område där engelskan är viktig.

 

Bedömning

"Top Ten Cities"

Du ska nu skriva en reseguide om en stad i USA. Du kommer få välja en utav tio städer som presenteras för dig. Din reseguide ska innehålla följande punkter:


  • Geografiska fakta. Var i landet ligger staden? I vilken stat ligger staden? Beskriv hur det ser ut i området där staden ligger. Hur är klimatet i staden?

  • Historiska fakta. T.ex. när och hur grundades staden? Hur fick den sitt namn? Har det skett några viktiga historiska händelser i din stad?

  • Befolkning.

  • Typisk mat för staden/staten. Vad äter man?

  • Sport. Vad är populärt i staden? Några kända utövare?

  • Nämn en känd person som kommer från staden. Berätta lite kort om personen och varför hen är känd.

  • Finns det någon typisk slang från staden? T.ex. när man säger ”Let´s dip!” i staden Chicago när man vill säga till någon att ”Nu drar vi!”.  

  • Presentera de 5-10 viktigaste sevärdheterna i staden. Hitta fakta om sevärdheterna, berätta vad det är för något, var det ligger, varför det anses vara en sevärdhet och varför du tycker andra borde uppleva den.


Du ska skriva din text i Word, strl. 12 och i typsnitt ”Times New Roman”. Din reseguide ska vara minst 500 ord men max 2000 ord. Du får gärna lägga till bilder i ditt arbete. Glöm inte att göra en källförteckning i slutet av ditt arbete!


Arbetsområdet pågår under veckorna 2-8. Du ska lämna in din reseguide fredag v. 8.

 

 

 

Bedömningsmatriser lägger du till planeringen här nedanför

Se nedan.

 

Uppgifter

  • Top Ten Cities

Matriser

En
Bedömningsmatris, engelska, "Top Ten Cities".

E
C
A
Använda relevant material i egen produktion och interaktion
Eleven kan välja texter och talat språk från olika medier samt med viss relevans använda det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.
Eleven kan välja texter och talat språk från olika medier samt på ett relevant sätt använda det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.
Eleven kan välja texter och talat språk från olika medier samt på ett relevant och effektivt sätt använda det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.
Skriva
Förmågan att formulera sig och kommunicera i skrift.
I skriftliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig enkelt, begripligt och relativt sammanhängande. För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta, och göra enstaka enkla förbättringar av, egna framställningar. I skriftlig interaktion i olika sammanhang kan eleven uttrycka sig begripligt och enkelt samt i någon mån anpassat till syfte, mottagare och situation. Eleven kan välja och använda sig av i huvudsak fungerande strategier som i viss mån löser problem i och förbättrar interaktionen.
I skriftliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig relativt varierat, relativt tydligt och relativt sammanhängande. Eleven formulerar sig med visst flyt. För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta, och göra välgrundade förbättringar av, egna framställningar. I skriftlig interaktion i olika sammanhang kan eleven uttrycka sig tydligt och med visst flyt samt med viss anpassning till syfte, mottagare och situation. Eleven kan välja och använda sig av fungerande strategier som löser problem i och förbättrar interaktionen.
I skriftliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig relativt varierat, tydligt och sammanhängande. Eleven formulerar sig med flyt. För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta, och göra välgrundade förbättringar av, egna framställningar. I skriftlig interaktion i olika sammanhang kan eleven uttrycka sig tydligt och med flyt samt med viss anpassning till syfte, mottagare och situation. Eleven kan välja och använda sig av väl fungerande strategier som löser problem i och förbättrar interaktionen och för den framåt på ett konstruktivt sätt.
Interkulturell förståelse
Kommentera och jämföra livsvillkor, sociala och kulturella företeelser
Eleven diskuterar översiktligt några företeelser i olika sammanhang och områden där engelska används, och kan då också göra enkla jämförelser med egna erfarenheter och kunskaper.
Eleven diskuterar utförligt några företeelser i olika sammanhang och områden där engelska används, och kan då också göra välutvecklade jämförelser med egna erfarenheter och kunskaper.
Eleven diskuterar utförligt och nyanserat några företeelser i olika sammanhang och områden där engelska används, och kan då också göra välutvecklade och nyanserade jämförelser med egna erfarenheter och kunskaper.