Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Krönika

Da Vinciskolan, Ale · Senast uppdaterad: 10 januari 2019

Eleverna läser och skriver krönikor.

Syfte och de kunskaper/förmågor eleverna ska utveckla

I det här arbetsområdet ska du arbeta utifrån följande syften:

Centralt innehåll som berör arbetsområdet

Följande delar av det centrala innehållet kommer vi att behandla inom arbetsområdet:

Undervisningens innehåll och uppgifter

En krönika är en personligt hållen text om något aktuellt ämne som kan intressera många. Du ska skriva en krönika till en dagstidning på temat främlingsfientlighet och ondska, med kopplingar till Mary Shelleys Frankensteins monster.

Vi använder läroboken Portal som utgångspunkt. Vi läser krönikor av Sara Kadefors, Frida Söderlund, Anna Mannheimer och Joakim Lamotte.

Material: Läroboken Portal, s.208-209, krönikor och annat material från lektionerna.

Inledning: I dagens samhälle upplever många främlingsfientlighet och ondska. Under arbetet med Romantiken har vi läst och diskuterat Mary Shelleys Frankensteins monster. Hade Frankenstein kunnat förhindra att monstret blivit ont? I så fall hur? Du ska nu skriva en krönika till en dagstidning på temat främlingsfientlighet och ondska. Du ska göra kopplingar till Frankensteins monster och till dagens aktuella händelser, t.ex. händelserna i Paris, Trollhättan, Syrien. Resonera kring varför människor begår onda handlingar och vad är det som gör ”monstret” ont?

 

Uppgift 1: Skriv din krönika. En krönika är en personligt hållen text om något aktuellt ämne som kan intressera många. Ge exempel på egna och/eller andras erfarenheter av främlingsfientlighet och jämför erfarenheterna med Frankensteins monster. Reflektera över orsaker till de känslor som uppstår i dessa sammanhang. Till din hjälp och som inspiration kan du läsa Anna Mannheimers krönika Jag hittar inga ord om att vi aldrig får ge upp. Hitta på egen rubrik.

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Matriser i planeringen
Krönika
Uppgifter
Krönika

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback