Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi, Svenska

·

Årskurs:

9

Genetik och genteknik åk 9 ht18/vt19

Svärdsjöskolan, Falun · Senast uppdaterad: 9 januari 2019

Lite i det tysta pågår just nu en genteknisk revolution. Sedan 1970-talet har det varit möjligt att klippa och klistra i DNA i bakterier, växter, djur och även människoceller. De kunskaper och metoder som vetenskapen har tagit fram för att avläsa, förändra och kopiera arvsanlagen hos alla levande varelser bjuder på både fascinerande möjligheter och skrämmande hot. Det nya verktyget CRISPR väcker förhoppningen om nya framsteg och forskare över hela världen tävlar nu med varandra om att bli först med att använda det nya verktyget för olika ändamål inom medicin, men också för annat, som utveckling av nya grödor. I detta område kommer du arbeta med frågor som: Varför är du den du är? Hur förs arvet vidare? Hur kan man ärva sjukdomar? Hur mycket kan, bör och får människan manipulera gener i syfte att hitta lösningar och mediciner till sjukdomar, nya grödor eller klona utdöda djur? Och vilka följder får dessa ingrepp för livets fortsatta evolution på jorden?

1A. MÅL I LÄROPLANENS KAPITEL 1 & 2

Vi kommer jobba mot följande mål i läroplanens kapitel 1 & 2:

  • Att du genom ett miljöperspektiv får möjligheter både att ta ansvar för den miljö du själv direkt kan påverka och att skaffa dig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.
  • Att du kan använda dig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,
  • Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt
  • Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden
  • Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda såväl digitala som andra verktyg och medier för kunskapssökande, informationsbearbetning, problemlösning, skapande, kommunikation och lärande

1B. FÖRMÅGOR

 Vi kommer arbeta mot följande förmågor i kursplanen:

2A. UNDERVISNING

I det här arbetsområdet kommer du få undervisning om (centralt innehåll):

2B. FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT

  • Föreläsningar och filmklipp om cellen, gener, DNA och genteknik samt källkritik och hur en debattartikel är upplagd
  • Källanalys Läsa texter och göra en källanalys för tre olika källor inom valt fördjupningsområde
  • Debattartikel, skriva en debattartikel kring en valt fördjupningsområde som har med genteknik att göra. 
  • Övningsuppgifter och mindre prov på nedärvning/korsningsscheman

3. BEDÖMNING

Vi kommer bedöma din förmåga att:

 

Jag kommer bedöma din förmåga genom:

  • Din källanalys och debattartikel
  • Prov nedärvning
  • Du kommer under arbetsområdet att få möjlighet till feedback och tips om hur du kan komma längre.

4. MÅLDIALOG

1. Mål:

  •    
  •    
  •  

 

2. Undervisning:

  •    
  •    
  •  

 

3. Bedömning:

  •    
  •   
  •  

Läroplanskopplingar

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,

kan använda såväl digitala som andra verktyg och medier för kunskapssökande, informationsbearbetning, problemlösning, skapande, kommunikation och lärande,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar och förklaringar, enkelt ämnesrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Sammanställningarna innehåller ut­vecklade beskrivningar och förklaringar, utvecklat ämnesrelaterat språk samt relativt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Sammanställningarna innehåller välutvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, välutvecklat ämnesrelaterat språk samt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Matriser i planeringen
Genetik & genteknik
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback