Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Jag 30 år

Kvarnbyskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 20 augusti 2019

"Tiden går fort" är en gammal klyscha, men ibland känns det faktiskt så. Nu har ni hunnit börja sista året i grundskolan och behöver börja fundera och reflektera över vad ni vill med ert liv. Gymnasievalet är inte långt borta och sen, innan ni vet ordet av, har ni hunnit fylla 30 år. I denna uppsatsen är just tanken att ni ska du tänka er cirka 15 år framåt i tiden till då ni är 30 år gamla. Vad har egentligen hänt på dessa 15 år?

Uppgiften / Planering

Er uppgift är att ”drömma er tillbaka” och skriva en uppsats på 400-1000 ord om vad ni har gjort dessa år från det att ni var 15 år gamla och gick sista året på Kvarnbyskolan tills idag, 30 år gamla.

Vad har ni gjort? Har ni utbildat er? Till vad och på vilken skola? Hur var det? Har ni träffat någon kille eller tjej? Är ni gifta? Har ni barn? Har ni separerat? Roliga/Tråkiga saker ni varit med om?

Er uppsats ska vara skriven som en berättelse. Tänk på att undvika upprepningar och på att anpassa och variera ert språk på ett bra sätt. Tänk också på saker som skrivregler (kommatering, punkt, stor bokstav, styckeindelning osv.).

Planering

A. Gör en planering för vad du ska skriva, t.ex. tankekarta. Se till att fundera på vad ditt mål i livet är. Vad vill du jobba med och vad krävs det för utbildning för att nå dit! Kolla upp vilka utbildningsalternativ det finns och hur lång utbildningen är osv. När du är klar med planeringen så vill jag att du visar mig.

B. Vi skriver texten i Exam.net under 2 lektioner.

 

LYCKA TILL!

Fredrik


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.

Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Matriser i planeringen
Kvarnbyskolan - Berättelser
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback