Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

4 - 6

Teknik i rörelse

Backa skola, Tanum · Senast uppdaterad: 21 september 2023

Under några veckor kommer vi att arbeta med teknik. Du kommer få kunskap om tekniska delar som är i rörelse. Vi ska lära oss mer om olika mekaniska rörelser och hur dessa fungerar. Vi kommer även att lära oss om några tekniska föremål som vi använder i vardagen, vilka delar de består av och hur de funkar. Vi kommer också bygga egna modeller av djur som rör sig på olika sätt.

Rörliga djur

Pedagogisk planering i teknik

 

Under några veckor kommer vi att arbeta med teknik i rörelse. Hur man skapar konstruktioner som innehåller rörelse, hur man kan förändra rörelse och hur man kan förflytta rörelse. Vi ska lära oss mer om olika mekaniska rörelser och hur dessa fungerar. Vi kommer även att lära oss om några tekniska föremål som vi använder i vardagen, vilka delar de består av och hur de funkar. Vi läser och diskuterar tillsammans utifrån "Teknik i rörelse" därefter kommer vi avsluta med att bygga egna modeller av djur som rör sig på olika sätt. 

 

Mål

  • Kunna beskriva och ge exempel på några tekniska föremål i din vardag och förklara hur de fungerar.

  • Kunna rita en skiss och skriva en text som beskriver det djur som du ska bygga.

  • Kunna bygga ett djur som kan röra sig med hjälp av någon av de mekanismer som vi lärt oss om. När du bygger kan du lösa problem som uppstår längs vägen.

 

Undervisning

I detta arbetsområde kommer vi att lära oss mer om olika tekniska föremål som finns i vår vardag och hur man kan skapa rörelser med hjälp av olika mekanismer. Vi kommer att titta på filmklipp, klura kring hur saker och ting fungerar, rita skisser, skriva korta texter och bygga rörliga mekanismer, framför allt i form av djur. Vi kommer att arbeta lite enskilt och mycket tillsammans.

 

Bedömning

Jag bedömer

  • Hur väl du kan beskriva ett vanligt tekniskt föremål i din vardag – vilka delar det består av och hur det fungerar.

  • Hur väl din planering och din skiss över ditt djur går att förstå – hur du ska bygga djuret, hur det ska se ut och hur det ska röra sig.

  • Hur väl ditt djur ser ut som på skissen och kan röra sig på det sätt som du planerade.

 


Läroplanskopplingar

kunskaper om tekniska lösningar och hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion, och

förmåga att genomföra teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten.

Några tekniska system och hur de påverkar människa och miljö, till exempel vatten- och avloppssystem och system för återvinning. Hur systemen har förändrats över tid och några orsaker till detta.

Konsekvenser av teknikval: olika tekniska lösningars för- och nackdelar för människa och miljö.

Tekniska lösningar som utnyttjar elkomponenter och enkel elektronik för att åstadkomma ljud, ljus eller rörelse, till exempel larm och belysning. Begrepp som används i samband med detta.

Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning.

Egna konstruktioner där man använder mekanismer, elektriska kopplingar samt hållfasta och stabila strukturer.

Dokumentation av tekniska lösningar: skisser med vyer och måttangivelser, ord samt fysiska och digitala modeller.

Eleven ger exempel på tekniska lösningar och beskriver på ett enkelt sätt några av deras för- och nackdelar för individ och miljö samt hur de har förändrats över tid.

Eleven genomför enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten på ett delvis genomarbetat sätt. I arbetet bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ. Eleven gör dokumentationer där intentionen i lösningen till viss del är synliggjord.

Eleven ger exempel på tekniska lösningar och beskriver på ett utvecklat sätt några av deras för- och nackdelar för individ och miljö samt hur de har förändrats över tid.

Eleven undersöker tekniska lösningar och beskriver på ett utvecklat sätt hur några delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.

Eleven genomför enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten på ett genomarbetat sätt. I arbetet formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt. Eleven gör dokumentationer där intentionen i lösningen är relativt väl synliggjord.

Eleven ger exempel på tekniska lösningar och beskriver på ett välutvecklat sätt några av deras för- och nackdelar för individ och miljö samt hur de har förändrats över tid.

Eleven genomför enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten på ett väl genomarbetat sätt. I arbetet formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt. Eleven gör dokumentationer där intentionen i lösningen är väl synliggjord.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback