Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

6

Slöjd åk 6: Förvaring, fritt broderi, fulmonster, pixelsöm

Palmbladsskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 19 augusti 2021

Förvaring till pennor och sudd - det blir ditt första uppdrag! Sedan: Gör ett monster! Häng med i folkrörelsen och gör ditt alldeles egna monster. Det är kreativitet, voodoo, glädje och slöjd på samma gång. Fulmonstren behöver inte vara inte snälla och gulliga! Du ska göra ditt eget monster! Skapa fritt utan att tänka så mycket! Eller tänk. Allt är rätt, inget blir fel här! Fritt broderi betyder att "rita fritt med nål och tråd" - det ska vi göra! Den som hinner jobbar också med Pixelsöm: Skapa en figur med pixlar och gör ett broderi med det som kallas korsstygn!

Konkretisering av syfte

Syftet med uppgifterna är att öva på att arbeta efter skisser, instruktioner och även göra egna skisser. Öva upp färdighet med sax, symaskin och handsömnad. Öva på att välja och utföra, jobba med färg och form, olika uttryck och motivering av val samt planering av arbete.

Undervisningens innehåll

Vi går gemensamt igenom hur symaskinen fungerar, repeterar "strykjärnskunskap". Vid broderi går vi igenom tillsammans och individuellt hur de olika stygnen görs.

När det praktiska arbetet kommit igång är det individuell undervisning på det moment man just då befinner sig.

Vid varje ny uppgift har vi gemensam uppstart där vi går igenom just den tekniken (symaskinssömnad vävt tyg och trikå, broderi på vävt tyg och på aidaväv). Vi har också gemensamma genomgångar gällande vissa detaljer, t.ex. hur en syr fast en dragkedja.

 


Läroplanskopplingar

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,

analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och

tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.

Metall, textil och trä. Materialens egenskaper, deras användningsområden och kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.

Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Några former av hantverkstekniker, till exempel virkning och urholkning. Begrepp som används i samband med de olika teknikerna.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering av arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.

Undersökande av olika materials och hantverksteknikers möjligheter.

Hur olika kombinationer av färg, form och material påverkar slöjdföremåls estetiska uttryck.

Resurshushållning, till exempel genom reparationer och återanvändning av material.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav slöjd åk 1-6
Uppgifter
Fulmonster
Broderi

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback