👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Parafras av en novell

Skapad 2019-01-08 14:54 i Djupedalskolan Härryda
Skriv en novell för att bl a träna gestaltningar och miljö/personbeskrivningar
Grundskola 9 Svenska Svenska som andraspråk
Avslutningen på vårt novellarbete där ni skriver en parafras av en av de noveller som vi läst.

Innehåll

Parafras av en novell

 

Som avslutning på novelltemat ska ni få göra en parafras av en av novellerna som vi har läst; Att döda ett barn, Pälsen och Ett halvt ark papper. Att göra en parafras innebär att man gör en omskrivning/fri översättning av en text.


Ni ska alltså ta en av novellerna som vi har läst och göra en egen, mer modern, version av den men där man ändå kan se vilken av novellerna som ni har valt. Man måste alltså behålla grundtemat i berättelsen och sen göra om den till sin egen.

 

Tänk på att...

  • ha en titel på din novell.

  • styckeindela och korrekturläsa din text (läs gärna högt).

  • använda dig av bindeord för att få mer flyt i din text.

  • man måste kunna se vilken av novellerna som du har valt.

 

Novellerna och själva uppgiften kan du hitta på Classroom.

 

Lycka till!

/Hanna

 

Matriser

Sv SvA
Parafras av en novell

Kunskapskraven för E är ej uppnådda
E-nivå
C-nivå
A-nivå
Skriva texter
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Berättande texter
De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.
Ge omdömen om & bearbeta text
Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.