Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Engelska

·

Årskurs:

7 - 9

Engelska- år 7-9- New year's celebration

Rinkebyskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 9 januari 2019

Happy new year! Gott nytt år på dig! jag hoppas att du är ordentligt utvilad efter lovet för nu ska vi under fyra veckor arbeta flitigt med att förbättra dina kunskaper i engelska. Att kunna förstå och göra sig förstådd i tal och skrift på olika språk ger en fantastiska möjligheter att få kontakt med andra människor vilket ökar dina chanser att lära dig nya saker, få fler nya kompisar och ökar också dina möjligheter att få jobb hos företag eller sälja dina framtida uppfinningar till dem. Engelska är också ett av de mest viktiga språken att kunna när du studerar vidare på universitet och dessutom är några av de bästa filmerna och låtar som gjorts lättare att förstå ju bättre du blir på engelska. Så nu sätter vi igång!

1. Syfte med undervisningen - Varför gör du det här? Vilken nytta har du av det?

1.        Du ska få öva på att bättre förstå vad någon säger och skriver i olika texter på engelska.

2.      Du ska öva på att bli bättre på att tala och skriva engelska.

1.        Du ska få reflektera över (tänka på, fundera på) hur människor lever där man talar och skriver engelska. Det är alltså för att du lättare ska känna igen vad som är typiskt för det landet och kunna jämföra likheter och skillnader mellan olika länder där människor använder engelska.

 

2. Centralt innehåll - Vad ska du arbeta med?

Arbetsområden som kan vara viktiga att ta upp för personer i din ålder just nu, i det här fallet tänker jag att nyårsfirande passar bra. 

Hur olika människor har olika möjligheter i livet, olika traditioner, hur vi människor är/beter oss när vi är tillsammans med andra människor, hur vi tolkar vad som är OK eller inte OK när det exempelvis gäller vad som får skrivas, målas eller sjungas beroende på vilket land man bor i/ har sina rötter i och vilka människor man är bland.

Engelska som talas och skrivs i medier, några exempel på vanliga medier idag är: internet, radio, TV, tidningar, böcker och film. Vi kommer dagligen i kontakt med dessa medier.

Talade och skrivna instruktioner och beskrivningar.

3. Arbetssätt - Hur ska du arbeta?

 

Du kommer att börja med att fylla i pyramiden om vad du redan kan, vad vi behöver ta reda på angående när, varför och hur nyår firas i Sverige. 

Du kommer att få arbeta med viktiga begrepp (ord) som är bra att kunna när man talar om firande av olika traditioner och i det här fallet just nyår. Du kommer alltså att få arbeta med en begreppslista och få öva genom att översätta begreppen, använda dem i meningar och kunna förklara dem såsom vi gjorde med frukt och grönsaker när vi lekte charader.

Vi kommer att se på filmklipp och läsa texter om hur man firar nyår på olika sätt runtom i världen.

Du ska få skriva en tankekarta när vi ser filmerna och läser texter. därefter kommer du att få sammanfatta det du förstått till en klasskamrat. 

Du kommer att få berätta om hur/varför du firar/inte firar nyår. Du kommer att få fördjupa dig i ett lands nyårsfirande och jämföra det med ditt eget i ett venndiagram och skriva och berätta muntligt om din jämförelse. 

I slutet av varje lektion kommer du att få fylla i pyramiden angående vad du lärt dig så både jag och du ser vad för nytta du har haft av lektionen så att vi kanske gör det lättare eller svårare vid nästa pass.

4. Hjälp - Hur får du stöd för att klara arbetet?

Självklart ska du för att lyckas så bra som möjligt följa vårt framgångsrecept!

Du kommer att få checklistor till de skrivuppgifter och höruppgifter vi ska göra så att du lättare kan se om det är något du har missat.

Du kommer att få venndiagram så att du kan fylla i dem med stödord när du fördjupar dig om ett lands nyårsfirande.

Du kommer att få öva på Socrative när det gäller de begrepp som är viktiga.

Du kommer att få feedback från dina klasskamrater på dina skrivuppgifter.

Du kan kolla upp ord i ordlistor i klassrummet och på dator eller Ipad.

Du ska alltid använda dig av C-3-B4-ME innan du ber frågar mig (eller Gökhan som alltid är med) om hjälp.

Du kan gå på läxhjälpen om du behöver mer stöd och du kan också få ännu mer stöd på lovskolan.

 

 

5. Redovisningsform - Hur och när ska du visa vad du kan?

Allt du gör på lektionerna som kan ge mig  belägg (bevis) för att du uppnår kunskapskraven för ett visst betyg kommer jag att ta med. 

Vi kommer att ha förhör varje tisdag på några av begreppen genom att vi har charader(såsom vi gjorde med frukterna och grönsakerna)

Vecka 4 ska din text om ditt egna nyår lämnas in och du ska presentera den muntligt.

Vecka 5 ska din text om ditt fördjupningsland lämnas in.

Vecka 6 ska du ha din muntliga presentation.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Kunskapskrav för bedömning. Glöm INTE att du måste uppnå ALLA kunskapskrav för betygen E, C och A för att du ska få det betyget.
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback