Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

KROPPEN

Skapad 2019-01-09 15:39 i Trönningeskolan Halmstad
Kroppens proportioner
Grundskola 7 – 9 Bild
Vi arbetar med Kroppens proportioner genom några olika övningar och testar olika material att teckna med.

Innehåll

SYFTE: lära sig kroppens proportioner, testa olika material, utveckla sin skissteknik, träna finmotorik, lösa problem (t.ex. vad man gör när man inte kan sudda)

KUNSKAPSKRAV: bildframställning, tekniker

CENTRALT INNEHÅLL: material och tekniker inom bildframställning och hur dessa kan användas för bestämda syften

Under 2-3 lektioner arbetar vi med Kroppens proportioner - var kroppsdelar sitter och hur stora de är i förhållande till varandra. Vi kommer först gå igenom detta och vad man ska tänka på t.ex. att en färdigväxt människa är ca 8 huvud lång, dvs att huvudet är 1/8 av kroppens totala längd, medan benen är ungefär halva kroppen.

Första lektionen tecknar vi kroki - det gäller att fånga en pose med en snabb skiss. På 1-2 minuter ska du få med hela kroppen, huvud, överkropp och underkropp, men utan detaljer (inga ögon, skosnören etc). Har du tid kvar när du tecknat upp hela kroppen så kan du markera ut ögon, näsa mun och pilla med andra detaljer men det viktiga är att fånga kroppen i den rörelse modellen står (eleverna står modell för varandra). Vi gör först några snabba teckningar med ritkol, där vi pausar efter varje bild för att se vad som blev bra och vad vi behöver tänka på eller utveckla inför nästa bild. Vi numrerar alla bilder. På så sätt kan du som elev se din utveckling från din första teckning till den sista. Sedan gör vi några teckningar torrpastellkrita i färg och några med tuschpenna. Några utmaningar här är att dessa material har olika egenskaper, t.ex. kan man sudda blyerts men inte tusch, kol och torrpastell går att sudda ut litegrann om man ritar löst, kol och krita är också lite bredare och kladdigare att arbeta med.

Andra lektionen kommer vi arbeta med en annan teknik för att rita en proportionerlig kropp. Vi kommer utgå från lika stora rutor (8 rutor hög och 2 rutor bred, varje ruta är 2x2 cm), med en mall att följa, där man ritar en "lådgubbe" med rektanglar till ben, mage och armar. Sedan lägger vi tunt skisspapper ovanpå den färdiga lådgubben vi ritat och gör en ny kropp med lite rundare former, sedan en ny bild ovanpå den med mer detaljer och till sist blir det en människa med kläder, ansikte och frisyr. Vi kommer också rita människor i rörelse, också detta med en mall att titta på och med en ny teknik att testa för att rita en människa: gör en streckgubbe som skelett och bygg på kroppen runt omkring.

Samtliga bilder ska sedan fotograferas och läggas in i din bildportfolio. Du behöver inte skriva någon redovisning men jag vill att du skriver en kort reflektion över vad du tycker att du lärt dig av dessa övningar.

 

Lycka till!

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: