Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

7 - 9

KROPPEN

Trönningeskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 19 april 2023

Vi arbetar med Kroppens proportioner genom några olika övningar och testar olika material att skapa med.

KROPPEN

Under 2-3 lektioner arbetar vi med Kroppens proportioner - var kroppsdelar sitter och hur stora de är i förhållande till varandra. Vi kommer först gå igenom detta och vad man ska tänka på t.ex. att en färdigväxt människa är ca 8 huvud lång, dvs att huvudet är 1/8 av kroppens totala längd, medan benen är ungefär halva kroppen.

Syfte: lära sig kroppens proportioner, testa olika material och de verktyg och tekniker som hör till, teckna människor i olika rörelser, utveckla sin skissteknik, träna finmotorik, lösa problem (t.ex. vad man gör när man inte kan sudda)

 

Uppgifter

Kroki: det gäller att fånga en pose med en snabb skiss. På 1-2 minuter ska du få med hela kroppen, huvud, överkropp och underkropp, men utan detaljer (inga ögon, skosnören etc). Har du tid kvar när du tecknat upp hela kroppen så kan du markera ut ögon, näsa mun och pilla med andra detaljer men det viktiga är att fånga kroppen i den rörelse modellen står (eleverna står modell för varandra). Vi gör några snabba teckningar med ritkol, där vi pausar efter varje bild för att se vad som blev bra och vad vi behöver tänka på eller utveckla inför nästa bild. Vi numrerar alla bilder. På så sätt kan du som elev se din utveckling från din första teckning till den sista. 

Lådgubbe: en annan teknik för att rita en proportionerlig kropp. Vi utgår här från lika stora rutor (8 rutor hög och 2 rutor bred, varje ruta är 2x2 cm), med en mall att följa, där man ritar en "lådgubbe" med rektanglar till ben, mage och armar. Sedan lägger vi tunt skisspapper ovanpå den färdiga lådgubben vi ritat och gör en ny kropp med lite rundare former, sedan en ny bild ovanpå den med mer detaljer och till sist blir det en människa med kläder, ansikte och frisyr. Vi kommer också rita människor i rörelse, också detta med en mall att titta på och med en ny teknik att testa för att rita en människa: gör en streckgubbe som skelett och bygg på kroppen runt omkring.

Kroppsalfabet (extra): Vi utmanar sedan vår kreativitet genom att utgå från ett alfabet där människor i olika rörelser bildar de olika bokstäverna, eleven väljer ett ord t.ex. sitt namn, sina initialer eller något annat, och tecknar detta med människor som formar bokstäverna. Färglägg med färgpenna.

Lerhuvud: Här arbetar vi tredimensionellt med lera och lägger allt fokus på huvudet och proportionerna för ansiktets delar. Vi fördjupar oss mer i detta material och de verktyg och tekniker som krävs för uppgiften.

Samtliga uppgifter ska sedan fotograferas och läggas in i din bildportfolio. Du behöver inte skriva någon redovisning men jag vill att du skriver en kort reflektion över vad du tycker att du lärt dig av dessa övningar. Döp alstret till "Kroppen".

Lycka till!

 


Läroplanskopplingar

förmåga att skapa bilder med olika tekniker, verktyg och material,

Verktyg och material för två- och tredimensionellt bildarbete. Hur dessa verktyg och material kan användas för bestämda syften.

Eleven framställer olika typer av bilder med delvis genomarbetade uttrycksformer anpassade till syfte och sammanhang så att budskapet framgår.

I bildarbetet använder eleven olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback