Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi, Svenska

·

Årskurs:

6

Jordens naturresurser åk 6

Rålambshovsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 10 januari 2019

Vilka naturresurser finns? Hur ska vi bruka dom så att vi får en hållbar utveckling? Varför finns det olika typer av skogar över vårt klot? Och vad är skillnaden mellan saltvatten och sötvatten? Det är några av frågorna som vi ska få svar på i detta tema.

 

Målet med undervisningen är att...

  • du ska kunna förklara varför det finns salt- och sötvatten, i vilka former man kan stöta på vatten och beskriva vattnets kretslopp.
  • du ska kunna analysera med utgångspunkt i vattnets kretslopp hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer.
  • du ska kunna utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar i världen med fokus på hot mot haven.
  • du ska kunna värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling. 
  • du ska kunna redogöra för några olika typer av jordbruksmarker och några olika typer av skogar, var de finns och hur deras utbredning hänger samman med klimatet i olika delar av världen.
  • du ska kunna utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i jordbruket och i skogsbruk i regnskogen.
  • du ska kunna förklara skillnaden på förnybara och icke-förnybara energikällor och analysera dess betydelse för en hållbar utveckling.

Så här ska vi arbeta... 

  • Vi kommer att ha gemensamma lärarledda genomgångar och du kommer att få arbeta enskilt och i grupp. 
  • Vi kommer att se olika filmer kring de mål vi ska nå inom arbetet.
  • Du kommer att få svara på frågor skriftligt och muntligt kopplat till de texter vi arbetar med och de filmer vi ser.
  • Du ska i Scratch programmera och visa hur vattnets kretslopp fungerar.
  • Du ska i Office 365 göra en sammanställning av några olika källor där man kan hitta faktatexter och faktafilmer om naturens resurser. Du ska också motivera varför du valt just dessa källor, varför de är trovärdiga och vad man kan lära sig där.     

Vi kommer bedöma dina kunskaper ...

  • Hur du kan redogöra för vattnets kretslopp och människans påverkan på vattnet på vår jord och vilka följder det får för vår planet.
  • Hur du kan redogöra för några olika typer av jordbruksmarker och några olika typer av skogar, var de finns och hur deras utbredning hänger samman med klimatet i olika delar av världen.
  • Hur du kan förklara skillnaden på förnybara och icke-förnybara energikällor och analysera dess betydelse för en hållbar utveckling.
  • Du kommer att få visa dina kunskaper genom att besvara frågor skriftligt och muntligt, genom ett mindre arbete i Scratch samt genom en sammanställning av källor där du motiverar varför de är bra och vad du kan lära dig. 

Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,

värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.

Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.

Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra människors levnadsvillkor.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Texter i digitala miljöer, till exempel texter med länkar och andra interaktiva funktioner.

Matriser i planeringen
GEOGRAFI kunskapskrav åk 6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback