👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Simning

Skapad 2019-01-10 13:37 i Södra Ängby skola Stockholm Grundskolor
Simning och livräddning för mellanstadiet
Grundskola 7 – 9 Idrott och hälsa
Välkomna till arbetsområdet simning och! Hur ska man göra för att simma med en god teknik? Vad är badvett för någonting? Allt detta och mycket mer kommer ni att få lära er under arbetsområdet. Lycka till!

Innehåll

Simning åk7!

Nu är det äntligen dags för simundervisning och i denna planering kan ni läsa om upplägget samt förbereda er genom att titta på instruktionsvideos om simteknik. Beroende på vad lokalen tillåter så kommer kanske uppställningen se lite annorlunda ut än det vi planerat för men det vi siktar mot är:

Inledning och uppvärmning: Gemensam samling med information rörande stationerna, målen och säkerheten. Detta följs sedan av lite lek och rörelse tillsammans för att värma upp kroppens muskler och leder. 

Station Simteknik: Här kommer ni att få möjlighet att öva på er simteknik i de olika simsätten som ni vill öva på. Detta görs oftast i par eller grupper om tre. 

Station Simtest: Här får ni möjlighet att genomföra ett simtest där målet är att ni ska simma 200m varav 50m på rygg. Detta ska ske utan paus eller vila och man får därför inte ta tag i kanten eller linorna under testet. 

Glöm inte att packa badkläder, duschtvål och handduk kvällen innan. Kan man inte uppvisa simkunnighet (200 meter, varav 50 meter på rygg) får ni F i betyg i idrott och hälsa tills dess att ni  visar att ni kan simma. Detta kan låta hårt men det är så vi lärare i idrott och hälsa måste göra enligt skolverket. 

Klicka här för att titta på en video om simteknik i simsättet bröstsim.

Klicka här och här för att titta på två videos om simteknik i simsättet ryggsim.

Bedömningen i simning är sådan att man antingen klarar simtestet eller så klarar man det inte. Däremot kan uppvisad god simteknik ligga som ett plus när det kommer till bedömningen i rörelse.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hantera nödsituationer på land och i vatten.
  Idh
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan även simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge.
  Idh  E 9
 • Eleven kan på ett väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge välutvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.
  Idh  A 9