Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Alla årskurser

Energiflöden

Årstadalsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 10 januari 2019

Värme och allt som hör dit. Vad är värme? Vad är kyla? Finns kyla? Hur kan det komma sig att det är varmt någonstans? Det är några av de saker vi kommer att jobba med under det här arbetsområdet.

Inom området Värme kommer vi att arbeta med vad värme egentligen är, hur vi är beroende av den och hur man kan utnyttja och kontrollera värmeflöden på olika sätt. En annan viktig del i området är att kunna göra systematiska undersökningar, kunna använda utrustning som termometrar på ett säkert och effektivt sätt och sedan dokumentera sitt arbete i en rapport. 

Vi kommer att genomföra tre olika laborationer och ha ett prov i slutet av arbetsområdet. Du ska lämna in två labbrapporter där du beskriver ditt arbete och en faktatext där du beskriver en händelse.

Faktaunderlag och uppgifter kommer att finnas i Teams. 

 


Läroplanskopplingar

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.

Energiflöden mellan föremål som har olika temperatur. Hur man kan påverka energiflödet, till exempel med hjälp av kläder, termos och husisolering.

Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Mätningar och mätinstrument, till exempel klockor, måttband och vågar och hur de används i undersökningar.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen
Energiflöden
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback