Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Musikanalys åk 6, ht 2020

Skapad 2019-01-11 13:47 i Slöingeskolan Falkenberg
Musikanalys åk 6
Grundskola 6 Musik
Vad finns i våra låtar? Vilka känslor kan musik förmedla? Vilket syfte har musik? Hur blir vi påverkade av musik? Det och mycket mer ska du få lära dig.

Innehåll

Stöd för att skriva planering(för pedagoger)som tas bort innan publicering. För att planeringen ska följa plan för förbättrad undervisningskvalitet tänk på följande förhållningssätt: inkluderande undervisning, formativ undervisning och kollaborativt lärande.

Lathund för att skapa och tilldela en planering

 

 

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Undervisningen i ämnet musik ska syfta till att du utvecklar kunskaper som gör det möjligt att delta i musikaliska sammanhang, både genom att själv musicera och genom att lyssna till musik.

 

Genom undervisningen ska du utveckla förmågan att uppleva och reflektera över musik. Dina erfarenheter av musik ska utmanas och fördjupas i mötet med andras musikaliska erfarenheter. Därigenom ska undervisningen bidra till att du utvecklar dina kunskaper om och förståelse för olika musikkulturer, såväl din egen som andras.

Bedömning - vad och hur

Jag kommer bedöma hur du kan föra resonemang om eget och andras musicerande. Jag kommer även att bedöma hur du kan uttrycka dig om egna musikupplevelser samt hur du kan beskriva och ge exempel på hur musik kan påverka människor.

Undervisning och arbetsformer

Vi kommer att lyssna på musik som ni elever väljer. Genom att lyssna och samtala lär vi oss om musikens påverkan, syften och vilka känslor den kan förmedla.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.
  Mu
 • Centralt innehåll
 • Ljudets och musikens fysiska, tanke- och känslomässiga påverkan på människan i olika sammanhang. Hur musik används för påverkan och rekreation och i olika rituella sammanhang.
  Mu  4-6
 • Ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om musicerande och om intryck samt upplevelser av musik.
  Mu  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: