Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Läsprojekt: Stjärnlösa nätter

Kvarngärdesskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 13 januari 2019

Under ett antal veckor kommer vi att arbeta med läsprojektet Stjärnlösa nätter. Vi kommer att läsa boken (närläsning och högläsning) skriven av Arkan Asaad, ha diskussioner och boksamtal. Vid slutet av projektet skall ni skriva en resonerande uppsats om temat "Rätten att bestämma sitt liv". Vi kommer också att lyssna på ett sommarprat med Arkan Asaad.

Läsprojekt Stjärnlösa nätter

 

Under ca 6-7 veckor kommer vi att arbeta med läsprojektet Stjärnlösa nätter. Vi kommer att läsa boken (närläsning och högläsning) skriven av Arkan Asaad, ha bokprat och diskutera olika teman och frågeställningar. Vi kommer också att lyssna på ett sommarprat med Arkan Asaad samt läsa en artikel om Fadime Sahindal.

 

 

 

 

 

Läsningen avslutas med en slutuppgift, att skriva en resonerande text med rubriken Rätten att bestämma över sitt liv. Det föregås av genomgång av hur man skriver en resonerande text, hur man skriver citat och källhänvisar.

 

 

 

Frågor till boken

 

s. 5-14

  • Vilka personer introduceras?

  • Vilken relation har Amàr med sin far? Hur skulle du beskriva pappan, utifrån vad Amàr berättar om honom?

  • Amàr vill säga ja till resan men varför gör han inte det?

 

s. 15-24

  • ”Jag hade gått ifrån att vara äventyraren ute i det fria i USA, pojken som blivit man, till att bli min fars upproriske son igen.” (s. 15) Vad menar Amàr med det?

  • Vilken relation har Amàr med sin mor? Hur skulle du beskriva mamman?

  • Hur känner Amàr inför resan?

 

s. 25-37

  • På vilket sätt uppstår en kulturkrock i köket när Amàr vill hjälpa till?

  • Ett nyckelord till detta och det föregående kapitlet är att resa. Hur skulle du förklara kopplingen mellan ordet och handlingen så här långt?

 

s. 38-66

  • Vilka olika tankar kring kärlek och äktenskap blir synliga?

 

s. 67-82

  • Hur reagerar Amàr när pappan blir sjuk?

  • Hur skulle du beskriva Amàrs känslor för sin pappa?

 

s. 83-133

  • ”Jag vet egentligen inte vad som hände i den stunden. Men det förändrade mitt liv” s 86. Vad menar Amàr med det?

  • ”Jag låg där med en illusion om att det fanns någon som brydde sig om mig, en fantasi om att det var någon som verkligen stöttade mig. Ovanför mig började stjärnorna försvinna in i ett tätt molntäcke. En efter en försvann de, och med dem mitt hopp om att ta mig ur detta” s 101. Vad är det Amàr känner? Hur kan du koppla det till boken?

  • Hur ser Amàr på kärlek? Hur ser hans familj på kärlek? Hur ser du på kärlek utifrån det som händer i boken?

 

s. 134-170

  • När Amàr beskriver Shilan på s.139 använder han flera liknelser för att beskriva henne. Vilka liknelser använder han?

  • Amàr berättar inte om Amina för Shilan? Gör han rätt i det? Hur hade du gjort?

  • Avslutningsvis, hur kan du koppla verkets berättelse till författaren? Vilka tydliga kopplingar kan du dra?

 

Boksamtal

 

Diskussionsfrågor

 

Alla ska känna sig fria att prata om vad de vill och att inga frågor är dumma eller konstiga. Att arbeta med Stjärnlösa nätter fungerar som en dörröppnare för många olika samtal och diskussioner. Ni ska alltså förbereda utförliga svar till dessa sju frågor där ni uttrycker era egna åsikter. Avslutningsvis ska ni diskutera dessa frågor i grupper om fyra. Alla deltagare i gruppen får en fråga var att leda en diskussion kring.

 

  1. Alla är präglad av ens kultur. Vad är en kultur? Kan en kultur förändras?

  2. Vem ansvarar för att rykten sprids? Vilken påverkan har rykten?

  3. Hur vill du vara som förälder? Vad skulle du ge för råd till din tonårs- son/dotter?

  4. Hur är en bra man? Hur är en bra kvinna? Skillnader mellan tjejer och killar?

  5. Om du gifter dig med en som familjen väljer, hur kommer du vara som förälder då?

  6. Varför är det så viktigt att tjejer ska vara oskuld? Är blod ett bevis på heder och oskuld? är mödomshinnan är en myt?

  7. Hur kan eller bör ungdomar ta ansvar i frihet. Hur visar man kärlek? Vad är en hora?

 

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Språkets betydelse för att utöva inflytande och för den egna identitetsutvecklingen.

Etiska och moraliska aspekter på språkbruk, yttrandefrihet och integritet i digitala och andra medier och i olika sammanhang.

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven god läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.

Eleven för också utvecklade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman och drar då relativt väl underbyggda slutsatser om samband mellan verk och upphovsman.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan med en ändamålsenlig kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett utvecklat sätt.

I sådana situationer kan eleven ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och relativt väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven väljer och använder då relativt väl fungerande språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav svenska som andraspråk åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback