Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Sv år 9: Vinterprataren

Kärlekens skola, Halmstad · Senast uppdaterad: 14 januari 2019

Om konsten att berätta utifrån ett manus.

Lgr 11


I detta arbetsområde ska du utveckla din förmåga att:

  • formulera dig och kommunicera i tal
  • anpassa språket efter mottagare, olika syften och sammanhang

Ämnesval

Intressen, smultronställen, minnen, viktiga personer. Välj något som är viktigt för dig och som har utvecklat dig som person på något sätt.

Arbetsgång

Lyssna till modelltexter (elevexempel, sommarpratare)

Göra en tankekarta

Respons

Skriva ett talmanus

Respons

Öva

Inspelning

Dispostition

Inledning – välj ut ett guldkorn till inledningen. Något som är extra roligt eller spännande. Syftet är att få lyssnarna intresserade och leda dem vidare in i det du ska prata om, ditt ämne.

Huvuddel – din berättelse

Avslutning – sammanfatta din berättelse och skicka med lyssnarna en slutsats. Något du upptäckt eller lärt dig av händelserna, ämnet. Avsluta gärna så här: ”Mitt namn är…. Det här var mitt vinterprat. Tack för att ni lyssnade!”

Tänk på

Målet är att vara underhållande. Det betyder inte att ditt prat behöver vara roligt. Du kan fånga lyssnarna genom att vara intressant, spännande eller överraskande. Koncentrera dig på berättelsens guldkorn, poängerna och utveckla dem.

Dramatisera din berättelse. Berätta med inlevelse och bygg upp stämning inför dramatiska höjdpunkter: ”Jag trodde det värsta hade hänt, men jag visste inte vad som väntade!”

Hitta situationer du kan beskriva på ett intressant, målande och underhållande sätt. Ta med detaljer och beskriv hur personer reagerar. Ibland kan man överdriva lite, för större effekt.

Arbeta gärna med retoriska frågor, värdeladdade ord, upprepningar.

Utnyttja rösten genom tempo, betoningar, tonläge, känslor och pauser. Låt gärna ”tystnaden tala”, då något du sagt får sjunka in hos lyssnaren.

Respons

Fångar inledningen intresset?

Finns det en röd tråd genom berättelsen?

Är något svårt att förstå? Behöver något förtydligas?

Är det något som saknas i berättelsen?

Knyter avslutningen ihop pratet på ett bra sätt?

Används retoriska frågor osv? Utnyttjas rösten på ett bra sätt?


Läroplanskopplingar

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Matriser i planeringen
Höstprataren
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback