Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Retorik, Sv Vt 2019

Skapad 2019-01-14 10:37 i Kärlekens skola Halmstad
Grundskola F – 9
Under några veckor ska eleverna studera retorik, få pröva på att tala spontant, strukturera tal och hålla egna tal.

Innehåll

Så här arbetar vi

Vi börjar med att våga agera spontant genom att göra charader och tala spontant med hjälp av talarkort.

Därefter pratar vi om vältalighet och börjar planera egna enminuterstal.

Sist ska vi följa cirkelmodellen  lära oss hur ett tal är uppbyggt och hålla egna längre tal. Ditt eget sista tal bedöms.

 

Centralt innehåll

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare.

Kunskapskrav

E

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

C

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

A

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med  väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Matriser

Retorik, Sv Vt 2019

E
C
A
Muntligt tal
Eleven kan förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven kan förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med i relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven kan förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: