Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tema färger

Skapad 2019-01-14 14:08 i Stråtjära förskola Söderhamn
Förskola
Vi kommer under våren arbeta med tema färger och det kommer att genomsyra hela undervisningen.

Innehåll

Nuläge

Barnen på Lille Skutt har visat ett stort intresse för färger och går runt på avdelningen och pekar på olika saker och undrar vilka färger de har. Vi har under hösten jobbat lite med färger, bland annat så har babblarna hjälp oss att ta reda på färgernas namn samt att vi jobbat lite med färglära med vattenfärger. Vi har nu märkt att intresset för färger har blivit större och kommer därför ha den som en central del i undervisningen.

Babblarna kommer fortsätta att hjälpa oss.

Mål

Målet är att alla barnen ska kunna benämna alla våra grundfärger på sitt eget sätt. Då alla  barn inte har ett talspråk än så kommer vi arbeta med tecken för färgerna samt att de ska kunna peka ut färgerna.

Syfte

Syftet med att arbeta temainriktat med just färger är att ha en grund att stå på och sedan använda oss utav olika uttrycksmedel. Färger finns överallt och detta tema är ett sätt att knyta ihop allt vi gör med en röd tråd. Temat kan vi jobba med både ute och inne. Att arbeta med färger är ett så brett område att man kan få in det mesta från läroplanen.

Genomförande

Då Tema Färger kommer att genomsyra hela vår undervisning så kommer vi att använda detta i allt. Vi kommer inleda arbetet med att slå ihop det med Tema Vinter. Vi kommer bland annat att utforska is och då färga isen i olika färger.

Under våra samlingar kommer det ligga prickar i olika färger i en cirkel, barnen kommer att få ur en påse då dra en färg som de sedan ska para ihop med rätt prick och sätta sig på. Vi kommer även lägga lite extra fokus på sånger och ramsor som handlar om färger.

Att ta hjälp av babblarna och deras färger.

Att aktivt peka ut färger runt barnen och deras miljö.

Experimentera med färger, tex kommer barnen få göra ett experiment genom att använda vatten, diskmedel och karamellfärger (gult, rött och blått) i en plastbalja. Plastbaljan ska sen placeras på en overhead och belysas underifrån. Barnen får sedan blåsa med sugrör i baljan och se vad som händer med färger och bubblor. Vi kommer och prova projicera på väggen.

Tillsammans med Inger få skapa på olika vis med färgerna, tex måla på snö, måla, blanda färger.

Vi kommer att arbeta med detta under våren.

Alla barnen kommer att vara med.

Dokumentation under lärprocessen

Allt kommer att dokumenteras och alla pedagoger har ansvar för detta.

Ansvar

Alla pedagoger.

Uppföljning

Vi följer upp på våra måndagsplaneringar, utvärderar på Unikum samt gör lärloggar. Alla har ansvar för detta. Vi kommer att filma, ta kort och skriva ner i text.

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: