Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

9

Porträtt

Trönningeskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 14 januari 2019

Vi tittar på olika typer av porträtt, diskuterar, fotograferar, analyserar, tecknar och redovisar.

Under terminens första veckor arbetar vi med porträtt. Vi börjar med att prata om selfies: vad är det? Vad vill man visa med en selfie? Är det någon skillnad på tjejers och killars selfies? Kan man använda samma selfie till en jobbansökan som till snapchat? Finns det platser eller situationer då det inte är ok att ta en selfie? Vi diskuterar kring selfies på lektionen, sedan gör ni en individuell reflektionsuppgift i bildportfolio.nu. Vi pratar om vad man ska tänka på när man tar en selfie till en jobbansökan. Vi tittar på filmer om porträtt genom historien för att se hur trender inom porträttkonsten förändrats och för att se olika stilar inom måleri. Ni elever ska sedan göra ett självporträtt i blyerts. Vi går igenom en steg-för-steg-teknik samt lär oss om blyertspennans egenskaper så som mjukhet/svärta och hårdhet. Självporträttet redovisas sedan i bildportfolio.

 

Länk till Powerpoint om porträtt

Innehåller filmer om porträtt och självporträtt samt instruktion till självporträttsuppgift med syfte och bedömningspunkter.

 

Powerointen till selfies ligger under Uppgifter.

 


Läroplanskopplingar

kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och

analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.

Presentationer av eget bildskapande.

Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.

Bilder som behandlar frågor om identitet, sexualitet, etnicitet och maktrelationer och hur dessa perspektiv kan utformas och framställas.

Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Dessutom kan eleven presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.

Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.

Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.

Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Selfies analysuppgift/fotouppgift

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback