Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Renässans parodier/ Renaissance parodies

Skapad 2019-01-15 11:05 i Rödabergsskolan Stockholm Grundskolor
Eleverna är introducerat till renässans konst, särskilt Leonardo da Vinci, till hur ikoniska bilder blir förändrat i till exempel memes, och till parodier. De får göra en parodi av Vitruvianska man med hjälp av bilder på Internet och sedan göra ett eget Mona Lisa utan internet.
Grundskola 6 Bild
Eleverna får göra två stycken parodier om kända bilder från renässansen - Vitruvianska mannen och Mona Lisa.

Innehåll

Vitruvianska mannen. 

Eleverna får rita av cirkeln och kvadraten och sedan använder internet sökningar för att komma på vad man vill ersätta vitruvianska mannen med. Fokus här ligger på att ha koll på hur armarna, huvud och ben nuddar formarna i originalet och försöker anpassa sin egen figur till formarna. Sedan får man arbeta med att göra hela bilden att se ut som originalet när det gäller färg, text och andra detaljer.

Mona Lisa

Här får eleverna en A3 papper där några linjer från originalet finns för att stöda ritningen. Den här gången får man hitta på en förändring själv och vara kreativ med förvandlingen av originalet. Fokus ligger på kreativitet, färgläggning och  helheten.

Matriser

Bl
Renässans parodier/ Renaissance parodies

E
C
A
Bildspråk / Artistic language
Eleven kan framställa bilder med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa bilder med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa bilder med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Technique
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck.
Design
Eleven kan kombinerar några olika bildelement på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan kombinerar några olika bildelement på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan kombinerar några olika bildelement på ett väl fungerande sätt.

Bl
Utvecklar idéer med hjälp av inspirationsmaterial

E
C
A
Koppling till inspirationsmaterial
  • Bl  E 6
  • Bl  C 6
  • Bl  A 6
Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: