Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hinduismen och buddhismen

Skapad 2019-01-15 14:55 i Furulundsskolan Halmstad
Grundskola 7 – 9 Religionskunskap
Vad ska man tro på, tro på, tro på när, tro på när det är såhär? Varför då inte gotta ner dig i hinduismen och buddhismen och se hur de världsreligionerna fungerar. Vad innebär återfödelse? Hur påverkar religionen livet inom hinduism och buddhism? Hur hänger samhället och hinduismen ihop? Varför är kon helig inom hinduismen? Vad skiljer buddhismen och hinduismen åt? Det är bara några av de frågor vi ska försöka hitta svaren på.

Innehåll

Syfte

Du ska få möjlighet att utveckla kunskaper om olika religioner, hur människor inom dessa religioner lever och uttrycker sin religion och vilken roll dessa kan spela i samhället.  

 

Mål

Målsättningen är att du ska skaffa dig mer kunskap om hinduismen och buddhismen. Du ska få jämföra med övriga världsreligioner. Dessutom ska du få tänka kring stora som små etiska frågor när vi jobbar med etik och moral. I dessa resonemang ska du få lära dig olika etiska modeller och hur dessa kan användas i ett resonemang. 

 

Arbetsgång

Vi kommer ha genomgångar om hinduismen och buddhismen om hur de uttrycker sin religion, vad de tror på och hur dessa religioner påverkar samhället. Vi blandar detta med film, diskussioner och olika uppgifter.

 

Bedömning

Du kommer bli bedömd i ett avslutande prov om hinduismen och buddhismen.

Matriser

Re
Hinduismen och buddhismen

E
C
A
Världsreligionerna
Du har grundläggande kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att beskriva centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
Du har goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att förklara och visa på samband mellan centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
Eleven har mycket goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att förklara och visa på samband och generella mönster kring centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
Likheter och skillnader
Du kan föra enkla resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.
Du kan föra utvecklade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.
Du kan föra välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.
Religion och samhället
Du kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.
Du kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva förhållandevis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang.
Du kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang.
Ord och begrepp
Du kan använda ord och begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Du kan använda ord och begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
Du kan använda ord och begrepp på ett väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: