Alla åldrar
Gamla Förskolan Båten, Vaxholm Stad · Senast uppdaterad: 11 januari 2021
Alla barn på förskolan ges möjlighet att få uppleva en konstnärlig process med materialet lera utifrån sina förutsättningar på ett utforskande och tillåtande sätt.
Barnen ska få möjlighet att möta materialet lera och introduceras i hur man med olika tekniker kan arbeta/skapa med materialet.
I mötet med leran ges barnen möjlighet till att utveckla och stärka sin finmotorik, sitt sinne för konstruktion och kreativitet, sin förmåga att förmedla tankar och upplevelser med olika uttryckssätt (i detta fall lera), sin fantasi, sitt utforskande och sin matematiska förmåga.
I lärmiljön inne på Ejdernsträvar vi efter att ge barnen möjligheter att uttrycka sig med många olika estetiska uttryckssätt, varav leran är ett sådant estetiskt uttryckssätt. Lärmiljön ska erbjuda ett varierat utbud av material som fångar och stimulera barnens intresse. Vår förhoppning är att leran ska kunna bidra med just detta, det vill säga att vara ett verktyg för barnen som får dom att vilja utforska dess möjligheter och som ett verktyg för att förmedla tankar och upplevelser. Vi hoppas att leran väcker lusten till vidare upptäckter. Med leran som verktyg ser vi oändliga möjligheter till lekfullt och utforskande lärande inom de flesta av läroplanens ämnesområden.
Vi inleder med att göra en planering av projektet. Därefter bygger vi upp en mötesplats inne i lärmiljön där mötet med leran är tänkt att ske. Leran ska vara tillgänglig för barnen så att de har möjlighet att ta fram och utforska leran när intresset faller på. Mötesplatsen ska vara estetiskt tilltalande och inbjudande.
Vi introducerar och presenterar leran och den nya mötesplatsen med barnen i mindre grupper under Valstunden efter lunch. Vi kommer tillsammans med barnen överrens om ett förhållningssätt till leran. Det gemensamma förhållningssättet syftar till att skapa en tydlighet i hur vi handskas med materialet och till att stärka barnens förståelse av vilket ansvar de har i användandet av materialet, som att låta materialet vara kvar inom mötesplatsen och att plocka undan materialet efter sig.
Barnen får fritt bekanta sig med leran och skapa sig en egen, unik "relation" till det utifrån barnets egna förutsättningar och vilja. Vartefter vi pedagoger ser att barnen är redo, introducerar vi olika tekniker och verktyg för att arbeta med leran.
Hur dokumenterar vi:
Med bild och film på avdelningens och det enskilda barnets logg i Unikum.
Genom användandet av pedagogiska dokumentationsmallar.
Vi utvärderar tillsammans med barnen kontinuerligt genom att ställa öppna frågor och genom att vara lyhörda och intresserade av vad barnen uttrycker i samband med mötet med leran. Kollegialt utvärderar vi när vi går igenom den pedagogiska dokumentationen. På så vis utvecklas projektet efter barnens förändrade intresse och lärande.
Syfte
Målkriterier
Läroplanen
2.2 UTVECKLING OCH LÄRANDE
Förskolans verksamhet ska präglas av en pedagogik där omvårdnad, omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utmanar barnets utveckling och lärande. Miljön ska vara öppen, innehållsrik och inbjudande. Verksamheten ska främja leken, kreativiteten och det lustfyllda lärandet samt ta till vara och stärka barnets intresse för att lära och erövra nya erfarenheter, kunskaper och färdigheter.
Verksamheten ska bidra till att barnen utvecklar en förståelse för sig själva och sin omvärld. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra grunden för förskolans verksamhet. Den ska utgå ifrån barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter. Flödet av barnens tankar och idéer ska tas till vara för att skapa mångfald i lärandet.
Läroplan (4)
sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,
självständighet och tillit till sin egen förmåga,
förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter