Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

9

Motionsgympapass årskurs 9

Kilafors skola F-9, Bollnäs · Senast uppdaterad: 4 februari 2019

Ni elever i årskurs 9 kommer tillsammans i grupp få göra ett motionsgympapass. Ni kommer att få planera och genomföra en del i passet som tilldelas utav oss lärare.

Undervisning
Vi kommer under dessa veckor arbeta med rörelser till musik. Denna gång ska vi använda musiken som träningshjälp. Ni kommer först få prova på ett motionsgympapass för att få en inblick i hur det kan se ut. Ni kommer att ha en teorilektion i hur man gör en musikanalys så att ni sedan själva kan göra er egen musikanalys på den låt du/ni valt. Du/ni kommer sedan välja rörelser så att det passar det som skall tränas. De sista lektionerna kommer ni gruppvis få visa upp er del i motionsgympaprogrammet. De som inte redovisar är med som utövare och kör passet.  
 
BPM 
För att hitta rätt musik till rätt aktivitet så ska vi använda oss av BPM (Beats Per Minute). När man räknar BPM så räknar man antal taktslag i låten per minut. Detta för att lättare se vad som passar att göra till låten. En snabb låt med högt BPM passar bra till en pulshöjare medan en med lågt BPM passar bra till lugnare rörelser såsom styrka, nedvarvning och stretch. 
 
Hur man räknar BPM: 
Räkna antal pulsslag i låtens grundpuls under 15 sekunder och multiplicera med 4. Gör detta flera gånger så att du/ni vet att du/ni får rätt. 
 
Musikanalys 
Räkna antalet taktslag i låten (4 taktslag = 1 streck) och gruppera de om 4 st (IIII IIII). Dela sen in dessa i intro, refräng, vers, mellanspel osv. 

Rörelseuppgift
Ni kommer att delas in i en/två grupper och tillsammans kommer ni att skapa ett motionsgympaprogram. Du ska ensam eller tillsammans med kompis välja en låt som passar inom det BPM som rekommenderats av oss. På den låten ska ni göra en musikanalys för att sedan välja rörelser som passar inom det ni fått i motionsgympaprogrammet. Förutom den praktiska delen som ni ska visa upp ska även en teoretisk del lämnas in. 

Tänk på att tempot och känslan i musiken ska driva på och göra det lättare att jobba. Lyssna på låten, rör dig/er till musiken, känn efter och testa dig/er fram. Använd dig/er av låtens uppbyggnad när du/ni bestämmer rörelser. Om det händer något i låten, t ex att en vers går över till refräng, så passar det också att ändra rörelse. Tänk på att först visa stegen och sedan lägga till armrörelser. Krångla inte till det i onödan!
 
Den teoretiska delen som ska lämnas in ska innehålla:
Namn
Låtval – artist, låtnamn och tiden på låten
Låtens BPM 
Musikanalys 
Rörelser/övningar kopplat till analysen där man tydligt ser vad som ska göras när i passet. Skriv tydligt (t ex situps ner 1-2, upp 3-4),
rita eller fota dina/era rörelser/övningar om ni vill. 


Läroplanskopplingar

röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,

Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.

Traditionella och moderna danser samt rörelse- och träningsprogram till musik.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.

I danser och rörelse- och träningsprogram till musik anpassar eleven sina rörelser väl till takt, rytm och sammanhang.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Motionsgympapass

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback