👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Grammatik - Satslösning och ordföljd

Skapad 2019-01-17 13:37 i Thunmanskolan Knivsta
Grundskola 7 – 9 Svenska
Vi går igenom grundläggande och mer avancerad satslösning i det svenska språket, som en grund för att bli mer språkligt medvetna och kunna bearbeta och variera våra texter bättre utifrån ett helhetsperspektiv.

Innehåll

 

Med hjälp av genomgångar, övningar och sammanfattningar tar vi oss från grunden till de mer luriga delarna av satslösning och ordföljd. Vi skriver sedan ett förhör för att testa vad vi har fått med oss från dessa veckor. Förhöret betygssätts inte, men rättas och kommenteras och med hjälp av dessa kunskaper är målet att vi sedan ska ha bättre verktyg för att förstå språkets uppbyggnad, dels inför att dessa kunskaper kommer att testas och bedömas igen i gymnasiet och dels för att redan nu kunna använda verktygen i vårt eget skrivande.

 

Området innehåller:

  • Grundläggande satsdelar som subjekt, predikat och objekt
  • Lite mer avancerade satsdelar som tsr- och satsadverbial, predikativ och skillnaden mellan formellt och egentligt subjekt
  • Huvudsats, bisats och BIFF-regeln
  • Svenskans ordföljd och positionsschemat

 

Sammanfattningar och övningar finns i utdelat häfte som även gås igenom under lektionstid. Du hittar även häftet i uppgiften "Övningar satslösning" här i planeringen.

 

 

Uppgifter

  • Övningar

  • Övningar satslösning