Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Hungerspelen

Björkvallsskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 24 oktober 2019

Vi ska läsa boken "Hungerspelen" (2008) skriven av Suzanne Collins. Boken räknas redan som en modern ungdomsklassiker inom genren dystopier. Detta är den första delen i en romantrilogi. Den har även filmatiserats och hade filmpremiär 2012. Efter ett brutalt krig bildades landet Panem av det som var kvar av Nordamerika. Nationen bestod av huvudstaden samt 13 distrikt, vart och ett specialiserat på en näring som till exempel fiske, jordbruk eller textilproduktion. Distrikten gjorde uppror mot centralmakten men besegrades, med undantag för distrikt 13 som blev utplånat för att statuera exempel. Varje år arrangeras "Hungerspelen" och dit skickas en flicka och en pojke, mellan 12 och 18 år, från varje distrikt, vilket ger 24 "spelungdomar". De släpps in på en arena som kan vara vad som helst från en öken till ett vinterlandskap. Allt direktsänds dygnet runt så att hela Panem kan följa spelet från sina tv-apparater. Spelets regler? Den som överlever får åka hem.

 

Så här arbetar vi

Vi läser en del avsnitt gemensamt, andra individuellt. Under varje vecka kommer ni ha ett antal sidor som kräver att ni även läser hemma. Vi kommer även använda lektionstid för att läsa och arbeta med läsloggsfrågorna. Kom ihåg att du INTE får läsa längre än till angiven sida för varje deadline!

 

Torsdag 7/11: sid 49

Torsdag 21/11: sid 83

Torsdag 5/12: sid 120 

Torsdag 16/1: sid 188

Torsdag 30/1: boken utläst

Efter varje avsnitt ska du skriva i din läslogg. Ibland efter givna frågor, ibland mer fritt. Frågorna får du på Unikum och dessa ska även besvaras direkt i uppgiften.

Vi pratar löpande tillsammans i klassen, antingen i helklass eller i mindre grupper, om det du har läst samt gör kortare skrivuppgifter med koppling till boken.

Efter att alla har läst ut boken kommer du att diskutera några övergripande frågor i mindre grupper samt att du kommer att få välja en kreativ uppgift som är knuten till bokens innehåll. Du väljer då om du vill arbeta individuellt,  i par eller i en mindre grupp. 

Slutligen kommer vi också att se filmatiseringen av Hungerspelen och göra en skrivuppgift där du gör en jämförelse mellan bok och film. 

Arbetet beräknas vara klart senast i slutet av februari.

Bedömningen görs utifrån:

- läslogg

- samtal och diskussioner

- kreativ uppgift 

- skrivuppgifter

- analys och jämförelse av bok och film

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav svenska åk 7-9
Uppgifter
Hungerspelen läslogg 3, 5/12
Hungerspelen 21/11, läslogg 2 (muntligt pararbete)
Hungerspelen 7/11 läslogg 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback