Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

7 - 9

Hälsa och livsstil 7-9

Bäckahagens skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 11 januari 2024

I detta moment kommer vi att arbeta med kondition och styrketräning både praktiskt och teoretiskt. Vi kommer att testa olika sätt att träna för att ge er bra förutsättningar att vara fysiskt aktiva i framtiden.

 

Under veckorna 4- 6 kommer vi att ägna oss åt styrketräning och  konditionsträning. 

 

 

  • Syftet med detta område är att ni ska få möjlighet att förebygga risker vid fysisk aktivitet. Ni ska även få möjlighet att planera, genomföra och värdera olika rörelseaktiviteter. Vi vill även ge er kunskap inför framtiden kring hur man kan utföra styrketräning och konditionsträning. Vi strävar efter att ni ska förstå positiva effekter av träning i olika former och kan använda begrepp som hör till hälsa och träning.  

 

  • Centralt innehåll. Vi kommer arbeta med styrketräning, rörlighetsträning och konditionsträning. Vi kommer prata om hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan. Förebyggande av skador genom till exempel styrketräning.  

 

 

  • Arbetsform. Vi kommer på lektionerna arbeta med styrkestationer i form av cirkelträning, hinderbanor och styrkepass (inspiration crosstraining) med fokus på styrka och kondition. Teori blandar vi med det praktiska och avslutar med ett praktiskt- och ett teoretiskt prov om konditionsträning.   

 

  • Utvärderingsform/bedömning.  Kontinuerliga samtal/kamratbedömningar under lektionerna för att på så sätt öka förståelsen för det aktuella momentet. Ta eget ansvar för era fysiska och psykiska förmågor, samt skriva ett teoretiskt test om konditionsträning. Ni kommer även göra ett praktiskt test där ni visar förståelse för hur ni ska utföra styrkeövningar för att minimera skaderisken.  

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

förmåga att planera, genomföra och värdera olika aktiviteter utifrån hur de påverkar fysisk förmåga och hälsa, och

Komplexa rörelser i lekar, spel, idrotter och andra rörelseaktiviteter, inomhus och utomhus.

Träningslära: konditionsträning, koordinationsträning, styrketräning och rörlighetsträning utifrån olika ändamål och individuella behov.

Olika verktyg, däribland digitala för att planera, genomföra och värdera rörelseaktiviteter.

Planering och genomförande av olika aktiviteter utifrån hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa.

Dopning och lagar och andra bestämmelser som reglerar förbud mot dopning.

Samtal om upplevelser av olika aktiviteter och värdering av hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa.

Eleven genomför rörelseaktiviteter som innefattar komplexa rörelser i olika fysiska sammanhang och anpassar sina rörelser till viss del till syftet med aktiviteterna.

Eleven planerar och genomför rörelse- och friluftsaktiviteter på ett i huvudsak fungerande sätt utifrån hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa. Eleven värderar på ett enkelt sätt hur olika aktiviteter och andra faktorer påverkar den egna och andras fysiska förmåga och hälsa.

Eleven planerar och genomför rörelse- och friluftsaktiviteter på ett fungerande sätt utifrån hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa. Eleven värderar på ett utvecklat sätt hur olika aktiviteter och andra faktorer påverkar den egna och andras fysiska förmåga och hälsa.

Eleven förebygger på ett fungerande sätt risker i samband med olika aktiviteter. Eleven hanterar nödsituationer på land och vid vatten samt simmar 200 meter i en följd varav 50 meter i ryggläge.

Eleven planerar och genomför rörelse- och friluftsaktiviteter på ett väl fungerande sätt utifrån hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa. Eleven värderar på ett välutvecklat sätt hur olika aktiviteter och andra faktorer påverkar den egna och andras fysiska förmåga och hälsa.

Matriser i planeringen
Idrott och hälsa
Uppgifter
Hälsokunskap

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback