Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

7 - 9

Rörliga mekanismer - ren teknik - vt 19

Vallonskolan, Östhammar · Senast uppdaterad: 18 januari 2019

När man behöver flytta och förändra rörelser och krafter utnyttjar man ofta mekaniska anordningar. Men hur kan vi få olika delar att röra sig som vi vill? Vi kommer att undersöka hur det fungerar och tillverka egna rörliga delar.

Mål

När du har arbetat med det här området ska du kunna:

Du ska kunna:

bygga en rörlig mekanism

resonera runt kraftöverföring och material med hjälp av några av följande begrepp: länkar, lina/vajer, krafter, hävstång, led, kam, axel, linjär rörelse, roterande rörelse, centrerad, vev, vevstake, hydraulik och friktion.

dokumentera ditt arbete

 

Så här kommer du att arbeta:

Vi kommer att undersöka rörliga mekanismer och vad som ligger bakom rörelserna.

Vi bygger rörliga mekanismer och dokumenterar arbetet och valet av material. Du kommer också förklara muntligt och skriftligt hur er rörliga mekanism fungerar.

 

Så här kommer dina kunskaper att bedömas:

Följande bedöms:

Arbetet under lektionerna och hur du arbetar för att komma fram till fungerande lösningar.

Dokumentationen av arbetet och ditt resonemang runt valet av material.

Din muntliga och skriftliga förklaring till hur den rörliga mekanismen fungerar där du ska använda ämnesspecifika begrepp så stor utsträckning som möjligt.

 

Planerad tidsåtgång:

6 veckor


Läroplanskopplingar

Tekniska lösningar för styrning och reglering av system. Hur mekanisk och digital teknik samverkar, till exempel i värme- och ventilationssystem.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med viss användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur enkelt identifierbara delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.

Dessutom för eleven enkla och till viss del underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar.

Eleven kan genomföra enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att undersöka och pröva möjliga idéer till lösningar samt utforma enkla fysiska eller digitala modeller.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven gör enkla dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet till viss del är synliggjord.

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.

Dessutom för eleven utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar

Eleven kan genomföra enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att undersöka och pröva och ompröva möjliga idéer till lösningar samt utforma utvecklade fysiska eller digitala modeller.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt.

Eleven gör utvecklade dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet är relativt väl synliggjord.

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion och visar då på andra liknande lösningar.

Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar.

Eleven kan genomföra enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att undersöka och systematiskt pröva och ompröva möjliga idéer till lösningar samt utforma välutvecklade och genomarbetade fysiska eller digitala modeller.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven gör välutvecklade dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet är väl synliggjord.

Matriser i planeringen
Bedömning av förmågor i Teknik
Uppgifter
Dokumentation av arbetet med rörliga mekanismer

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback