Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sång och spel

Skapad 2019-01-18 10:42 i Färsingaskolan Sjöbo
Grundskola 5
Vi sjunger tillsammans och vi spelar också keyboards och trummor.

Innehåll

Sång och spel

 

Vi sjunger enkla låtar tillsammans eller i mindre grupper. Under höstterminen lär vi oss grunderna i keyboardspel och under vårterminen lär vi oss grunderna i trumspel.

 

 

Konkretiserade mål

 

Du ska kunna delta i gemensam sång.

 

Du ska kunna spela ett enkelt keyboardkomp till sång.

 

Du ska kunna spela ett enkelt trumkomp till sång och spel.

 

 

Undervisning

Keyboardspel

1 Vi går igenom grundtonernas namn samt på vilka tangenter de ligger. Detta blir läxa till nästa gång.

2 Vi går igenom namnen på de svarta tangenternas toner. Detta blir läxa till nästa gång.

3 Vi går igenom hur en treklang är uppbyggd samt lär oss två ackord. Detta blir läxa till nästa gång.

Följande lektion börjar vi med att repetera ackorden, därefter övar vi på keyboards. Detta sker likadant några lektioner. När man sedan känner sig mogen, kompar man själv, medan resten av klassen sjunger.

Trumspel

1 Vi över först kompet i olika delar t ex båda händerna eller höger fot + vänster hand. Därefter sätter vi ihop det. Vi övar tillsammans med trumstockar på en tidning för att det inte låta för starkt.

2 Vi fortsätter att öva på tidningen med och utan musik till. Alla får även känna på hur det känns att spela på trumset.

 

3 När man känner sig mogen, spelar man kompet på trummor, medan resten av klassen sjunger och jag spelar gitarr

Sång

Vi sjunger enkla sånger i olika stilar, där vi övar tonträffning, rytmik och tajming. Vi sjunger oftast alla tillsammans men även i mindre grupper, då vi t ex kan sjunga i kanon.

Vi kommer även att gå igenom lite grundläggande sångteknik.

 

 

Bedömning

 

Det viktigaste i spel sång är att få musiken att flyta på utan avbrott eller hackande. Detta speglas främst i uttrycken ”flyt” och ”tajming”. Detta kräver, att man först kan sina toner, ackord och grepp.
De som har kommit längre kan även spela svårare komp och anpassa sitt spelande genom att t ex spela mera varierat eller med mera sväng.

Sången bedöms som bättre desto mera kontroll man har över rösten vad gäller tonträffning, röstklang, omfång, uthållighet med mera. 

V bedömer tillsammans.

Bedömningen görs under hela arbetet men, det viktigaste är naturligtvis hur långt man hunnit, när vi avslutar arbetet med en sång eller ett moment.

När vi är klara kommer vi även att diskutera våra resultat för att träna på att bedöma våra egna och andras prestationer.

Matriser

Sång och spel

Ny nivå
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
1. Delta i gemensam sång
Eleven kan delta i gemensam sång och följer då med viss säkerhet rytm och tonhöjd.
Eleven kan delta i gemensam sång och följer då med någorlunda  säkerhet rytm och tonhöjd.
Eleven kan delta i gemensam sång och följer då med relativt god  säkerhet rytm och tonhöjd.
Eleven kan delta i gemensam sång och följer då med god säkerhet rytm och tonhöjd
2. Spela melodier
Eleven kan spela ett enkelt slagverkskomp med viss tajming samt ackompanjera på ett ackordinstrument och byter då ackord med visst flyt.
Eleven kan spela ett enkelt slagverkskomp med någorlunda tajming samt ackompanjera på ett ackordinstrument och byter då ackord med någorlunda flyt.
Eleven kan spela ett enkelt slagverkskomp med relativt god tajming samt ackompanjera på ett ackordinstrument och byter då ackord med relativt gott flyt.
Eleven kan spela ett enkelt slagverkskomp med god tajming samt ackompanjera på ett ackordinstrument och byter då ackord med gott flyt.
3. Anpassa sig i musicerandet
Eleven anpassar i viss mån sin stämma till helheten genom att lyssna och till viss del uppmärksamma vad som sker i musicerandet.
Eleven anpassar  någorlunda sin stämma till helheten genom att lyssna och någorlunda  uppmärksamma vad som sker i musicerandet.
Eleven anpassar sin stämma relativt väl till helheten genom att lyssna och i relativt hög grad uppmärksamma vad som sker i musicerandet.
Eleven anpassar sin stämma väl till helheten genom att lyssna och i hög grad uppmärksamma vad som sker i musicerandet.
4. Anpassa teknik och karaktär till genre
Dessutom sjunger eller spelar eleven på något instrument i någon genre med delvis fungerande teknik och i viss mån passande karaktär.
Dessutom sjunger eller spelar eleven på något instrument i någon genre med någorlunda fungerande teknik och någorlunda passande karaktär.
Dessutom sjunger eller spelar eleven på något instrument i någon genre med relativt väl fungerande teknik och passande karaktär.
Dessutom sjunger eller spelar eleven på något instrument i någon genre med väl fungerande teknik och passande karaktär.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: