Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Samhällskunskap

·

Årskurs:

8

Industriella revolutionen vt 2019

Brunnsåkersskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 29 januari 2019

vecka 6 - 10 2019

SYFTE

Under detta arbetsområde ges du förutsättningar att utveckla din förmåga att:

  • använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer.
  • reflektera över och resonera om hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar.

 

ARBETSSÄTT

Vi startar med film om industriella revolutionen. Därefter läser du om industriella revolutionen och arbetar med uppgifter knutna till texten. Dessa uppgifter lämnas in i vecka 10. Slutligen får du även ett prov med två större uppgifter som du ska besvara utifrån det du lärt dig. Du arbetar med dessa två uppgifter under måndagen i vecka 11. Du visar din kunskap genom provet och att lämna in svaren på alla uppgifterna.

 

BEDÖMNING

I inlämningen och provet visar du din kunskap att:

  • Visa kunskaper om industriella revolutionen genom att bland annat beskriva och förklara
  • Resonera om människors livsvillkor och samhällsförändringar, både då (jordbruk -> industri) och nu (arbetsplats -> arbeta hemifrån)
  • Använda historiska och samhällsvetenskapliga begrepp

KUNSKAPSKRAV

E

Eleven kan använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar /…/.

Eleven kan föra enkla resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då enkla samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation.

 

C

Eleven kan använda historiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven har goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. Eleven visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar /…/.

Eleven kan föra relativt väl utvecklade resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då förhållandevis komplexa samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation.

 

A

Eleven kan använda historiska begrepp på ett väl fungerande sätt.

Eleven har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. Eleven visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar /…/.

Eleven kan föra välutvecklade och nyanserade resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då komplexa samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Industriella revolutionen vt 2019
Uppgifter
Industriella revolutionen
Industriella revolutionen

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback