Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

4 - 6

Koll på NO Värme, kyla och väder

Munkedalsskolan, Munkedal · Senast uppdaterad: 20 januari 2019

Hur kan det blåsa? Varför svalnar en kopp varm choklad om den får stå ett tag? Hur kan vi spara värmen i husen? Vad är dimma? Dessa frågor och säkert många andra frågor kommer vi att arbeta med i detta arbetsområde om fysik.

Mål

När du har arbetat med det här kapitlet ska du:

- veta varför solen är viktig för livet på jorden.

- kunna ge exempel på hur vi kan spara värme.

- kunna ge exempel på hur värme kan sprida sig.

- kunna förklara hur vindar uppstår.

- veta hur moln, regn och snö bildas.

- kunna förklara vad som menas med väderprognos och ge exempel.

 

Bedömning

Jag kommer att bedöma hur väl du:

  • deltar i samtal och diskussioner om olika väderfenomen (kommunikativ förmåga)
  • förklarar och använder olika begrepp som hör till området (begreppsförmåga)
  • kan redogöra för samband och förklara fenomen (t.ex. snö, vindar eller människans påverkan på växthuseffektens) (analysförmåga)
  • kan redogöra för, återberätta och använda fakta du har lärt från t.ex. texter, filmer och genomgångar (informationshantering)

Din kunskapsutveckling bedöms fortlöpande utifrån dina insatser under lektionstid och vid återkoppling till arbetet. Jag observerar också hur väl du genomför och dokumenterar dina olika undersökningar och arbeten. Valda arbeten sparas i Unikum. Din kunskapsutveckling dokumenteras i matrisen för ämnet fysik.


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.

Enkla väderfenomen och deras orsaker, till exempel hur vindar uppstår. Hur väder kan observeras med hjälp av mätningar över tid.

Energiflöden mellan föremål som har olika temperatur. Hur man kan påverka energiflödet, till exempel med hjälp av kläder, termos och husisolering.

Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Mätningar och mätinstrument, till exempel klockor, måttband och vågar och hur de används i undersökningar.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Matriser i planeringen
Fysik åk 4-6 Skolverket
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback