Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

7 - 9

ÅK 9 EKOLOGI & HÅLLBAR UTVECKLING

Gemensamt Söderhamns grundskolor, Söderhamn · Senast uppdaterad: 20 januari 2019

Alla växter och djur är beroende av varandra och den miljö den lever i. De behöver ljus, vatten, näring, skydd mot fiender och möjligheter att sprida sin avkomma. Ibland är de framgångsrika, ibland inte, eftersom naturen hela tiden ändrar skepnad. Ekologer studerar alla dessa samband, men också vad som kan hända när vi människor frestar för hårt på vår omgivning. Sedan i början av 1900-talet har människans bruk av naturen påverkat ekosystemen allt mer våldsamt. Frågan som allt fler ställer sig är hur länge det kan fortsätta. Utmaningen är att minska naturbrukets påverkan så mycket att ekosystemen kan fortsätta att fungera som önskat. Trots att läget verkar hopplöst finns det mängder med möjligheter. De bästa lösningarna bidrar till bättre levnadsvillkor och en stabilare ekonomi – det som också kallas hållbar utveckling. Vad är då ett ekosystem och hur fungerar livet i dem? Vilka klimatförändringar sker och hur använder vi våra naturresurser? Den stora frågan är hur kan vi nå en hållbar utveckling?

Vad kommer du att få lära dig?

I detta arbetsområde kommer du att få lära dig och kunna beskriva både nya och gamla begrepp som; ekosystem, biotiska och abiotiska faktorer, biotop, producent/konsument, fotosyntes/förbränning, nedbrytare, näringskedja/näringsväv, Darwins och Linnés sätt att tolka naturen, biologisk mångfald mm. Den delen kommer du att få arbeta med på olika sätt och avslutas med ett prov. Du kommer också att få göra en "rymdresa" i grupp som redovisas för klassen och sedan avslutar vi arbetsområdet med att gå igenom och diskutera de globala miljömålen.

Hur kommer du att få lära dig allt?

  • Power Point samt föreläsningar ur boken Spektrum Biologi
  • Filmer på www.studi.se ("Introduktion till ekologi", "Ekologi, nisch, biotop, habitat", "Näringsvävar", "Biologisk mångfald", "Biologisk hållbar utveckling")
  • Arbetshäfte med uppgifter ("vad är vad inom ekologin", "Vem äter vem på land och i hav?", Att leva energisnålt", "Rymdresan)
  • Begreppskort 

Hur bedömer jag dig?

  • Skriftlig redovisning på provet (enskild redovisning)
  • Rymdresan (gruppuppgift)
  • Diskussioner runt hållbar utveckling
  • Dokumentationen i ditt arbetshäfte

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
EKOLOGI OCH HÅLLBAR UTVECKLING
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback