Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

4 - 6

Skogsmulle vt-19

Skogsbyns förskola, Båstad · Senast uppdaterad: 27 november 2019

På avdelningen Gläntan går vi på Mulle en gång i veckan. Vårt mål är att barnen ska bli trygga, friska och nyfikna individer som lär känna sig själv, utforskar sin omgivning och blir en del av en hållbar utveckling.

Vad vi har gjort;

Under hösten 2018 har vi gått på Mulle en gång i veckan med 10 barn. Vi har packat med oss frukt och dricka och promenerat genom ett landskap med trafik, åkrar, ängar och skog. Vi har upplev sommaren bli höst och vi har lyssnat på ljud från allt i vår omgivning. Vi har undersökt träd med olika blad och hur de förändras och kodan som kan finnas på en del träd. Vi har letat saker på marken som insekter och svampar och ekollon och kottar. Vi har lekt och byggt kojor och klättrat och då och då lekt byta träd eller kom alla mina mullebarn. Vi har läst sagan om Mulle och träffat honom en gång. Då fick vi leka knack knack är mulle hemma.

Förutsättningarna just nu;

Nu ändras förutsättningarna då vi är fler barn i gruppen och vi är på ett helt nytt ställe. Vi kommer att gå iväg samma dag som knyttegrupppen och vi kan då inte vara två pedagoger i Mullegruppen.

Vad vill vi undervisa kring?

Miljö (skräp, sopsortering)

Respekt för vår natur och allt levande (allemansrätten)

Väder och årstider (vad är det för väder? Är det varmt bara för att solen skiner?)

Kännedom om vår närmiljö och kartor (var är vi och vad finns det där vi är? Hur ser det ut på en karta?)

Packning och kläder (utifrån vad som får plats i väskan, vilket väder det är och vad jag verkligen behöver)

Hur ska vi undervisa kring detta?

Vi ska vara miljöhjältar och plocka det skräp vi hittar. Vi ska prata om vad det är för material och vad det kan göra mot miljön och djur. Vi ska sortera sopor och titta i vårt soprum hur man gör. (Titta på någon film om sopsortering).

Vi ska röra oss i naturen och leka och utforska och då prata om hur man gör för att inte störa och inte förstöra. Vad och hur får man göra i naturen och vad får man inte göra och varför. Vi kan läsa om Ali, Sara och Allemansråttan igen och prata om Allemansrätten. (Planschen med Allemansrätten).

Vi ska prata om vädret när vi sätter oss och äter frukt och ibland kan vi rita vädret när vi är i skogen. Hur känns vädret idag? Vilken årstid är det? Hur ser vi det? (Gör kort med frågor att ta fram och prata om och packa ner papper och pennor).

Vi ska ha med oss kartor som vi kan titta på när vi är på olika ställen och se var vi är. Vi kan jämföra med Förslövskartan vi har inne och kanske en skånekarta och en Sverigekarta.

Vi tittar ut genom fönstret när vi ska gå iväg och ser vad det är för väder. Vi väljer kläder och partar om vad man kan behöva för extrakläder i väskan. Vad behöver vi mer i väskan? Hur tung blev den att bära? 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan, och

förbereda barnen för delaktighet och ansvar och för de rättigheter och skyldigheter som gäller i ett demokratiskt samhälle.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback