Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

7 - 9

Genetik

Trönningeskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 28 januari 2019

I detta arbetsområde ska vi få en inblick över hur vårt DNA är uppbyggt och hur våra gener förs över till nästa generation. Vi kommer också fundera kring hur ärftligheten, både genom arv och miljö, kan påverka individen och dess egenskaper. Avslutningsvis kommer vi även diskutera hur upptäckten av DNA-molekylen och den genetiska koden har påverkat samhället.

Genetik

Under detta område kommer vi gå igenom delar som handlar om:

DNA och molekyler

Nya celler, nytt DNA

Ärftliga egenskaper

Förändringar i DNA

Arv och Miljö

Vi kommer tillsammans på lektionerna skriva ned anteckningar och göra en del övningar samt laborationer inom dessa delar. 
Avslutningsvis kommer eleverna få möjlighet att visa vilka kunskaper de fått med sig från området utifrån de kunskapskrav som ni kan hitta i matrisen. 

Vi utgår ifrån läromedlet som finns på NE.se vilken eleverna fått inloggning till. Ett tips är att ha koll på dem anteckningar jag lagt ut på detta läromedlet inför de bedömande delarna. 


Läroplanskopplingar

Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.

Evolutionens mekanismer och uttryck, samt ärftlighet och förhållandet mellan arv och miljö. Genteknikens möjligheter och risker och etiska frågor som tekniken väcker.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

Aktuella forskningsområden inom biologi, till exempel bioteknik.

De biologiska modellernas och teoriernas användbarhet, begränsningar, giltighet och föränderlighet.

Matriser i planeringen
Genetik - första delen
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback