Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Näringslära Hkk

Skapad 2019-01-23 11:58 i Nolhagaskolan Alingsås
Grundskola F Hem- och konsumentkunskap
I detta arbetsområde lär vi oss om de olika näringsämnena och hur vi kan göra för att få en näringsrik och balanserad kost.

Innehåll

Syfte

I detta arbetsområde lär vi oss om de olika näringsämnena och hur vi kan göra för att få en näringsrik och balanserad kost.

 

Innehåll

Näringsläran kommer vi gå igenom  under lektionstid både genom att titta på filmer och föreläsningar. 

 • Näringsämnena: Kolhydrater, protein, fett, vitaminer, mineraler och vatten.
 • Dagens måltider och måltidsordning
 • Matcirkeln
 • Tallriksmodellen

Eleverna kommer att få ett instuderingshäfte samt instuderingsfrågor som vi kommer att arbeta med under lektionsrid.

 

Avstämning

Efter att arbetat med detta arbetsområde så kommer  det bli ett skriftligt avstämningsprov för att stämma av kunskaperna.

 

I länken under finns de kopierade sidorna ur hem- och konsumentkunskapsboken om näringsläran.

https://drive.google.com/drive/folders/1RwfKN5MHPQUZkiPJSX_QvIMbKqElZ-3H

 

Under fliken uppgifter finns det instuderingsfrågor till boken.

https://docs.google.com/document/d/1lg25kANLY8SZdYmd58WhoNZIWZJMEFXaiOhbst4vhBM/editit

 

I länken kan du öva på de olika begreppen på quizlet:

https://quizlet.com/_76ne98

 

Uppgifter

 • instuderingsfrågorna näringslära

 • Instuderingsfrågor Näringslära

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov.
  Hkk  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
  Hkk  E 9
 • Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
  Hkk  E 9
 • Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
  Hkk  C 9
 • Därutöver kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
  Hkk  C 9
 • Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
  Hkk  A 9
 • Därutöver kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
  Hkk  A 9

Matriser

Hkk
Hem- och Konsumentkunskap åk 7-9

Ej ingått i arbetsområdet
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Mat, måltider och hälsa
Ännu ej uppnått alla kriterier för området.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Mat, måltider och hälsa
Ännu ej uppnått alla kriterier för området.
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Konsumtion och ekonomi
Ännu ej uppnått alla kriterier för området.
Eleven kan beskriva och föra enkla resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer.
Eleven kan beskriva och föra utvecklade resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer.
Eleven kan beskriva och föra välutvecklade resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: