Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Fg PP Reklam om minoritetsspråk

Fäladsgården, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 27 januari 2019

Trött på att bara prata svenska jämt? Gör som många före dig, och gå över till ett av våra coola skyddade minoritetsspråk. Fler rättigheter och riktigt spännande historia; byt du också, redan idag!

Mål

Tanken är inom området att ni ska bekanta er med ett av våra minoritetsspråk. När ni har gjort det ska ni göra en reklamfilm för språket och använda er av vanliga reklamfilmstricks. Ni ska försöka övertala en av er vald målgrupp att byta språk. Därefter ska ni också visa att ni behärskar en annan typ av språkdräkt. Ni ska skriva en kort sakprosatext där ni jämför hur ert minoritetsspråk blivit behandlat jämfört med ett annat minoritetsspråk i världen. Vi avslutar med några reflektionsfrågor om språk och identitet. 

Arbetets innehåll

Ni ska använda er av det innehåll ni hittar om ett minoritetsspråk och sedan klä den information ni får fram om språket som en reklamfilm, med allt vad det innebär av värdeladdade ord och dramaturgi. Försök få med mycket information, och förpacka den på ett säljande sätt! Sedan ska ni också visa att ni behärskar sakprosagenren. 

Arbetssätt och redovisningsform

Vi arbetar med området fram till strax innan sportlovet. Ni tittar på filmer om språken från UR och skriver sedan manus. Därefter filmar ni förslagsvis i I-movie, och gör er skriftliga presentation i dokument eller i Pages. 

Visa din kunskap - Bedömning

Ert deltagande i reklamfilmen kommer att bedömas, och ni kommer att göra en efterföljande reflektion om reklamspråk och mottagaranpassning, som också bedöms. Ert språk i sakprosagenren bedöms. 

Reflektion

  • Vad har du lärt dig om ett minoritetsspråk som du inte kände till sedan innan?
  • Varför finns det skyddade minoritetsspråk?
  • Hur tänkte ni när ni mottagaranpassade er film?
  • Hur valde ni mottagare?
  • Hur fördelar man arbetet i en sådan här uppgift?

Läroplanskopplingar

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Kombinationer av olika texttyper till nya texter, till exempel informerande texter med inslag av argumentation.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Språkbruk genom tiderna. De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i samhället.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Sammanställningarna innehåller välutvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, välutvecklat ämnesrelaterat språk samt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.

Matriser i planeringen
Fg - Matris Kvalité på skrift
Fg - kvalité på reklamfilm
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback