Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Medeltiden

Skapad 2019-01-28 13:07 i Norrtullskolan åk 7-9 Söderhamn
Grundskola 7 – 9 Historia
Västrom faller, det blir kaos i Europa och en period av krig och svält utbryter. Efter några hundra år har Frankerna lyckats ena en stor del av Europa under sina vingar och ett nytt kommunikationsnätverk växer fram i samarbete med den katolska kyrkan. Feodalismen håller ihop nationerna. Nya uppfinningar utvecklas och sprids och befolkningen kan återigen växa, handeln tar fart och nya städer grundas. Mot slutet av medeltiden (1400-talet) tillverkas den första tryckpressen vilket öppnar nya möjligheter för Europas befolkning.

Innehåll

Provet skrivs fredagen den 8 februari. Det du behöver träna på hittar du nedan i filmerna. Frågor till dessa filmer hittar du på den här sidan, men det viktigaste är att du faktiskt kan pussla ihop de olika händelserna.

 

Presentation av alla uppfinningar hittar du här

 

Klicka på den här länken för att ladda ner Safe Exam Browser, som behövs för att skriva provet.

 

 

1. Vilka är de viktigaste orsakerna till att det romerska riket faller:

Man tvingas höja skatterna och man får inte in mer pengar från erövringskrig, inte heller några nya slavar kommer in i det romerska riket.

Många olika folkslag och stammar börjar kriga och plundra för att få kontrollen på det som tidigare var Västrom. Det viktiga är att förstå varför Rom faller, inte vad vandalerna, goterna och hunnerna gjorde vilket år.

Film om detta:  https://app.studi.se/l/vaestromerska-rikets-fall

 

2. Kaoset i Europa och Karl den store

 

3. Nya uppfinningar och dess konsekvenser: Plogen och Bog-/dragselen

 

4. Nya uppfinningar och dess konsekvenser: Vind- och vattenhjulet

 

5. Ett nytt sätt att styra ett rike: Feodalismen

 

6. De nya uppfinningarnas konsekvenser leder till att handeln förändras:

 

7. Nya städer grundas. Hur såg den typiska medeltida staden ut?

 

8. Gutenberg uppfinner tryckpressen, vilka konsekvenser får detta?

Matriser

Hi
Medeltiden

Förklaring till matrisen

Denna lärmatris syfte är att visa vilka kunskaper du visat mig under lektionstid eller på examination av något slag. Detta kan ske genom att du diskuterar och debatterar under lektionstid. Om du märker att jag klickat i F-nivå på något kunskapskrav så bör du se till att visa om du har dessa kunskaper, gärna då under lektionstid. Om du ser att jag fyllt i matrisen på ett kunskapskrav med pilar så betyder det att du är nära att uppfylla kraven för att nå en högre nivå, här behöver du komplettera på något sätt för att komma upp till nästa nivå.
F
Har inte visat kunskaper under lektionstid eller examination
E
--->
På god väg mot...
C
--->
A
Tidsperioder
Har inte visat kunskaper under lektionstid eller examination
Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.
På god väg mot...
Eleven har goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.
På god väg mot...
Eleven har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.
Samhällsförändringar & levnadsvillkor och handlingar
Har inte visat kunskaper under lektionstid eller examination
Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.
På god väg mot...
Eleven visar det genom att föra utvecklade och relativt väl under­ byggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.
På god väg mot...
Eleven visar det genom att föra välutvecklade och väl under­ byggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.
Undersöka utvecklingslinjer
Har inte visat kunskaper under lektionstid eller examination
Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla samband mellan olika tidsperioder.
På god väg mot...
Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då förhållandevis komplexa sam­band mellan olika tidsperioder.
På god väg mot...
Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då komplexa samband mellan olika tidsperioder.
Historiska begrepp
Har inte visat kunskaper under lektionstid eller examination
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
På god väg mot...
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
På god väg mot...
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: