Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

3 - 5

Snäckan, VT19 - Projekt (Testpatrullen)

Förskolan Pärlan, Brickebergskyrkans skolstiftelse · Senast uppdaterad: 6 september 2022

Projekt VT19

Var är vi?

Arbetslaget känner att det är dags att börja på ett nytt projekt. Vänskapsprojektet kommer fortsätta, men vi vill lägga mer fokus på detta projekt under våren. Vi har sett ett intresse hos barnen inom naturvetenskap. Det här vill vi bygga vidare på. 

Vi ser vad barnen är intresserade av inom området. Just nu fokuserar vi på vintern och hur det ser ut runtomkring oss just nu. Barnen har pratat mycket om temperatur, snön, is och annat som händer i naturen.

v.3-4

Det första vi testade var att se vilka föremål, is, snö m.m. som sjunker eller flyter. Genom detta lyfter vi olika begrepp. Barnen får testa själva och berätta vad de tror kommer att hända. Vi låter barnen få möjlighet att testa vid flera tillfällen för att få repetera och för att alla ska få möjlighet att vara med på aktiviteten. 

 

v.5

Vi har testat att använda oss av olika termometrar och barnen mäter temperaturer i olika vätskor m.m. Vi tog in snö, is och testade även i mjölk och vatten. Karamellfärg användes för att se hur färgen löser sig i kallt och varmt vatten. Barnen röstade på vilken färg de ville använda i experimentet. 

 

v.6

Vi testar att frysa olika former. Barnen får välja karamellfärg som de häller i vattnet. Barnen ser olika former (mjölkpaketet, yoghurtpaketet, ballongen). Ljusbordet togs fram med olika former och färger. Barnen håller färgerna över varandra och ser att de kan ”blanda färger”. Barnen blandade karamellfärger när formerna gjordes.I samlingen tog vi bort förpackningarna och ballongen. Inuti kunde vi se: ”klot, rund, cirkel, rektangel, fyrkant, kvadrat...). Röd och blå karamellfärg gjorde att kvadraten blev lila.

Barnen mätte även istappar som de sett på huset. De använde linjaler och magnetstavar (räknade hur många).

Barnen pratar mycket om färger och regnbågens färger. Det här tänker vi ta med oss till ett nytt ”test”.

 

v.7

Baka

Det kommer att vara Drop In- fika på avdelningen. Vi tänker att ”Testpatrullen” ska baka till fikat. Vi använder termometer för att se vilken temperatur mjölken och smöret har. I detta får vi även in begrepp och mäter mängd och antal. Vi får se degen jäsa. Vi använder olika köksredskap som barnen känner igen. 

 

v.8-9

Färger

Vi fortsätter med färger och regnbågen. Barnen gör egna målarbilder. Vi skriver ner namnet på de olika färgerna och räknar dem. I PET-flaskor har vi regnbågens färger som barnen hjälpt till att göra med karamellfärg och vattenfärg blandat med vatten. Med hjälp av vatten, en spegel och dagsljus kom regnbågen upp på väggen. Barnen har fått se när Tiggy testar på UR:s hemsida. 

Vi fortsätter med färger under kommande veckor. Med våren kommer vi se hur naturen ändrar sig. Vi tänker att projektet fortsätter, men under nästa vecka kanske vi går över från vinter till vår. 

 

v.10-13

Plantera

På avdelningen har vi startat upp ett "vårfönster". Det börjar bli vår och vi ser hur snön smälter och det börjar grönska. I fönstret ställer vi krukor där barnen har planterat och satt frön. "Testpatrullen" har satt olika sorter och vi får se vad som kommer upp i krukorna. Burkar, mjölk-kartonger och krukor har barnen fått välja färg på. De har dekorerats med papper i olika färger. Barnen skriver vad för frön de har satt i dem. 

 

Fågelholkar

Över avdelningarna kommer vi att ha ett gemensamt "tema". Avdelningarna har fått tre holkar var. Dessa ska vi måla. Vi tänker att "Fjärilarna" målar den stora holken och "Zebrorna" målar två små holkar. Holkarna har vi visat barnen i en gemensam samling. De har börjat prata om vilka fåglar som kommer flytta in i dem och vilka färger de vill ha på holkarna. Vi kommer att rösta och komma överens om vilka färger holkarna ska ha. Holkarna ska sättas upp på en Äventyrsstig i området. Vi har inte fått färg än, så vi kan inte börja än. Vi hoppas kunna komma igång under nästa vecka. 

 

v.14-15

Plantera

Vi har tagit hand om våra planteringar i fönstret. Barnen har gjort Påskpyssel som de har satt i dekorationsgräset. Barnen har format ägg, harar, rosetter m.m. i olika färg med modellera. 

 

v.16-17

Vi ser hur våra planteringar växer. Växterna ska vi sälja på vårfesten och pengarna kommer gå till fadderbarnet. Barnen har gjort om i KUBEN. Det har blivit en skog. Barnen pratar mycket om fåglar. Vi har tittat på holkarna som vi ska måla och som kommer att sättas upp vid Äventyrsstigen. Detta gav inspiration till en skog. Barnen har målat toarullar så att de ser ut som björkar. Dessa sätter vi upp i KUBEN så att det blir som träd. Vi hittade även tyger som passade till våran skog.

 

v.18-22

Måla blommor

"Testpatrullen" testar att måla med akvarellfärg. Barnen målar blommor med flytande akvarellfärg. De får ta med egna blommor eller titta på en blomma på lärplattan. Dessa målningar kommer vi att sälja på Vårfesten. Pengarna kommer att gå till fadderbarnet. 

Fågelholkar

Det tog lång tid innan vi fick färgen till holkarna. Vi tänker att vi målar dessa under v. 21. De yngre barnen får mål de två små holkarna och de äldre barnen målar den stora holken. 

Barnen målar holkarna i grön, blå och röd färg. De ville gärna måla dem i regnbågsfärgerna, men vi kom fram till att vi kan använda alla tre färgerna vi fått så att det blir olika färger. Barnen röstade och bestämde att holkarna skulle ha olika färg på väggarna. De yngre barnen målade en liten holk och de äldre barnen målade den stora holken. 

 

Vart ska vi?

  • Begrepp

- Former ( ex. klot, rektangel, kvadrat)

- Flyta, sjunka

- Så, plantera 

m.m.

  • Naturvetenskap

- Planteringarna 

- Fåglarna

- Skogen

m.m.

  • Matematik

- Mått: dl, l, temperatur, meter, centimeter...

- Antal

- Former

  • Samspel 

- Testpatrullen - testa tillsammans

- Olika gruppkonstellationer

- Turtagning

 

Hur gör vi?

  • Vi ser vad barnen är intresserade av inom området. Fokuserar på det vi ser ut runtomkring oss just nu - årstider: vinter och vår
  • Ett gemensamt blogginlägg görs och ibland även individuella inlägg
  • Bilder tas på processen
  • Bilderna sätts upp i hallen 
  • Lyfter olika begrepp inom området
  • Olika gruppkonstellationer

 

Hur blev det?

v.3-4

Flyta, sjunka

Barnen är intresserade och vill vara med och testa. Det vi skulle använda oss av under aktiviteten presenterades i samlingen. Barnen fick gå fram en och en och hälla upp en liter var. De fick sedan välja ett av föremålen som fanns på bordet och de gissade om föremålet skulle flyta eller sjunka. Två och två fick de barn som ville fortsätta själva efter aktiviteten. Det här har lett in oss på temperatur (kallt, varmt, fryser, smälter). Vi bygger vidare på det här under nästa vecka.

Vi dokumenterar genom att ta bilder på det vi gör, sedan sätts bilderna upp i hallen. Detta gör att barnen kan titta på bilderna och det som vi har gjort. På detta sätt får även föräldrarna se det vi gör och kan prata om det hemma. Vi gör även ett blogginlägg. Barnen pratar om det vi har gjort. En del är mer intresserade än andra, men alla ville vara med och testa.

v.5

Temperatur

Barnen har använt olika termometrar och mätt temperatur i olika vätskor m.m. Is och snö togs in. Aktiviteten gjordes under två förmiddagar. Vi pratade om ”frysa och smälta”. Isen och snön blev mindre och temperaturen sjönk. Barnen känner igen och kan relatera till redskapen vi använder (begrepp, teknik). Detta ledde oss in på ”Frysa, smälta”. 

 

v.6

Frysa, smälta

De äldre barnen började att hälla i vatten i paketen (formerna). De använde pipett och en tratt. I samlingen berättade vi hur vi gjort för de yngre barnen och de som inte var med. Bilder visades (blogginlägg och väggen i hallen). Alla var med och öppnade paketen när vattnet fryst. Barnen kunde se former och färger: 

”Klot, rund, cirkel, rektangel, fyrkant, kvadrat...” 

”Röd och blå blev lila”

”De ser olika ut!”

Vi mätte även istappar med linjal och barnen räknade med magnetstavar hur långa tapparna var och kunde se att de blev mindre när de smälter. 

Ljusbordet har vi kvar på avdelningen och barnen pratar mycket om färger just nu och regnbågen. 

 

v.7 

Baka

Vi bakade under två förmiddagar. Barnen fick vara med och mäta antal, mängd och temperatur. Vi tog bild på degen och såg hur den hade jäst. Barnen kände igen köksredskapen vi använde. Bilderna i hallen kunde barnen prata om och visa föräldrarna under fikat. 

 

v.8-9

Färger

Barnen är intresserade av regnbågen. De har målat en gemensam stor målning med regnbågen. Vi pratar om de olika färgerna. Båda grupperna är med i aktiviteterna, men vi gör olika saker. En del barn vill gärna skriva, medan andra vill måla. Alla får vara med i någon av aktiviteterna och dokumentationen sätts upp på väggen i hallen. Barnen pratar om färgerna och vi fortsätter med dem i projektet.

 

v.10-13

Plantera

Barnen har satt solrosfrön, luktärt, bönor, päron, äpple, tomat och paprika. Barnen har en varsin form med dekorationsgräs och en varsin kartong med luktärt. Barnen har dekorerat kartongerna och skrivit vad det är för sorter. Vi har dokumenterat på väggen i hallen och även gjort inlägg. Burkar att plantera i och frön har tagits med hemifrån. Burkar, mjölk-kartonger och krukor har barnen fått välja färg på. De har dekorerats med papper i olika färger. Barnen skriver vad för frön de har satt i dem. Barnen är intresserade och tycker det är kul att se vad som händer i vårat fönster. De vill gärna vattna och visa föräldrarna när de kommer till avdelningen.

De äldre barnen har ritat av en process där vi kan se att en böna sätts i jorden, den gror, växer och blir till en planta. 

 

v.14-15

Plantera

Vi har tagit hand om våra planteringar i fönstret. Barnen hjälper till att vattna dem. Barnen har gjort Påskpyssel som de har satt i dekorationsgräset. Barnen har format ägg, harar, rosetter m.m. i olika färg med modellera. Detta tog de med hem. 

v.16-17

Vi ser hur våra planteringar växer. Växterna ska vi sälja på Vårfesten och pengarna kommer gå till fadderbarnet. Barnen har gjort om i KUBEN. Det har blivit en skog. Barnen pratar mycket om fåglar. Vi har tittat på holkarna som vi ska måla och som kommer att sättas upp vid Äventyrsstigen. Detta gav inspiration till en skog. Barnen har målat toarullar i vitt och svart med flaskfärg så att de ser ut som björkar. Dessa sattes upp i KUBEN så att det blev som träd. Vi hittade även tyger som passade till våran skog. Barnen kom fram till att det troligtvis kan flytta in en stor fågel i den stora holken. Många nämnde uggla och örn. Vi har lyssnat på ugglor och pratat om att det finns olika ugglor. 

Vi har satt upp bilder på olika ugglefåglar i KUBEN. Barnen vill lyssna på dem på lärplattan och tillsammans har vi kollat på klipp med ugglor på YouTube.

 

v.18-22

Måla blommor

"Testpatrullen" testade att måla med akvarellfärg. Barnen målade blommor med flytande akvarellfärg. De fick ta med egna blommor eller titta på en blomma på lärplattan. Dessa målningar såldes på Vårfesten. Barnen började med att måla en bakgrund som fick torka, sedan målade de själva blomman och till sist sattes en ram runt målningen. Det blev ett individuellt inlägg i lärloggen där processen dokumenterades. Vi upplevde att barnen tyckte det var motiverande att de skulle få sälja sina tavlor och att pengarna skulle gå till fadderbarnet. Det gjorde att många gärna ville sätta igång med målningen. Vi har tidigare använt oss av kritor och flaskfärg, men nu fick de testa att använda akvarellfärg. Vi har även beställt kol som vi tänker att vi kan använda oss av till nästa konstverk. 

Fågelholkar

Barnen målade holkarna i grön, blå och röd färg. De ville gärna måla dem i regnbågsfärgerna, men vi kom fram till att vi kan använda alla tre färgerna vi fått så att det blir olika färger. Barnen röstade och bestämde att holkarna skulle ha olika färg på väggarna. De yngre barnen målade en liten holk och de äldre barnen målade den stora holken. När dessa har satts upp vid Äventyrsstigen så ska vi gå och titta på dem tillsammans. Barnen reflekterade över att färgen var tjockare och luktade annorlunda än färgen de målar med på papper. Vi pratade om att det behövs en starkare färg på holkarna för att de ska vara utomhus och inte bli förstörda. 

 

Helhet - reflektioner 

23/4-19

De har tagit hem lärprocessen till hemmet och gjort föräldrarna delaktiga. Vi har dokumenterat på olika sätt genom blogg, lärlogg och väggdokumentation. Detta tror vi gör att föräldrarna är mer engagerade. 

Barnen har bidragit med material hemifrån. Det här gör att de är ännu mer intresserade och vill vara med i aktiviteterna.

Barnen får verkligen vara med och testa. Detta hoppas vi gör att barnen vågar mer! En del vill testa direkt, medan andra behöver mer tid. Vi vill "avdramatisera" och låta barnen "göra fel". Pedagogerna styr inte barnen för mycket utan ger dem utrymme att utforska själva. 

Vi känner att det är svårt att få till en inspirerande miljö. Skulle vilja ha ett rum där man kan förbereda mer och ha tillgång till böcker och material på ett annat sätt. I våra lokaler kan man inte ha det vi håller på med stå framme. 

 25/6-19

Vi har varit iväg och tittat på våra holkar vid äventyrsstigen med några av barnen. Som avslutning på Testpatrullen åkte sexåringarna iväg till Naturens Hus. Vi tittade på fåglar och vi hade med oss kikare, luppar och vi tittade i böcker. Vi hade även med oss bilder på fåglar med namn. På en vägg kunde vi se holkar i olika former. 

 

 


Läroplanskopplingar

utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,

utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,

utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga,

utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler,

tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld,

utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv,

utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra,

utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner,

utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa,

utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama,

utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring,

utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

utvecklar sin matematiska förmåga att föra och följa resonemang,

utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap,

utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar,

utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap, och

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback