Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

9

Miljökemi 2

Kungsholmens grundskola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 12 januari 2024

Vad är bäst för din hälsa och miljön en glasflaska eller en aluminiumburk? Köpa nya jeans eller behålla de gamla? Plastpåse eller en tygpåse?

Idag tillverkar vi människor en massa olika saker som är gjorda av olika sorters material. Allt från glasflaskor till mobiltelefoner. Både tillverkningen och själva sakerna påverkar djur och växter samt din personliga hälsa och hur du mår. Om du använder fel deodorant kan du få problem att skaffa barn. Om du inte tvättar nyinköpta kläder kan du få in gifter in i din kropp och även få allergier. Dina jeans kan döda både sköldpaddor och fiskar i Mexiko och göra att människor som bor där får cancer. Det är viktigt med kemikunskaper så att vi kan göra bra val och göra vår värld bättre för människor och natur. Med kemikunskaper kan vi också lösa de miljöproblem som vi själva orsakat.

Period

v. 2-6

Arbetssätt

Genomgångar, filmer, laborationer, diskussioner.

Material

  • Lektioner
  • Binogi-filmer
  • Powerpoints som ligger i Teams
  • Kemiboken

Kemiboken

 

 
 
 
 
 
 

Sidor 

 
 
 
 
 
  •  

 
 
 
 
 

Frågor 

 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

249-254 

 
 
 
 

 

 
 
 
 

fråga 1-14 

 

 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

259 

 
 
 
 

 

 
 
 
 

fråga 5 

 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

268-276 

 
 
 
 

 

 
 
 
 

fråga 1-10 

 

 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

277-283 

 
 
 
 

 

 
 
 
 

fråga 1-9 

 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

Film om luftföroreningar 

 
 
 
 

 

 
 
 
 

Anteckningar till filmer 

 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

Anteckningar om plaster 

 
 
 
 

 

 
 
 
 

 

 
 
 
 

 

K  

s.262

 

Centralt innehåll: 

- Materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet visualiserat med hjälp av partikelmodeller.  

 

- Några kemiska processer i mark, luft och vatten samt deras koppling till frågor om miljö och hälsa, till exempel växthuseffekten, vattenrening och spridning av miljögifter.  

 

- Några produkters livscykler och påverkan på miljön. 

 

 

BEDÖMNINGSUPPGIFTER:

Löpande under arbetets gång

Kommunikations-uppgift; Förpackningar i DIGIEXAM 

Analys av en Laboration DIGIEXAM

Prov v.6, DIGIEXAM  

 


Läroplanskopplingar

kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara samband i naturen, i samhället och i människokroppen,

förmåga att använda kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör miljö och hälsa, och

förmåga att genomföra systematiska undersökningar i kemi.

Vatten som lösningsmedel och transportör av ämnen, till exempel i mark, växter och människokroppen.

Några kemiska processer i mark, luft och vatten samt deras koppling till frågor om miljö och hälsa, till exempel växthuseffekten, vattenrening och spridning av miljögifter.

Några produkters livscykler och påverkan på miljön.

Observationer och experiment med såväl analoga som digitala verktyg. Formulering av undersökningsbara frågor, planering, utförande, värdering av resultat samt dokumentation med bilder, tabeller, diagram och rapporter.

Informationssökning, kritisk granskning och användning av information som rör kemi. Argumentation och ställningstaganden i aktuella frågor som rör miljö och hälsa.

Eleven visar grundläggande kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller. Med viss användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver och förklarar eleven kemiska samband i naturen, i samhället och i människokroppen.

I frågor som rör miljö och hälsa för eleven resonemang samt framför och bemöter argument med viss naturvetenskaplig underbyggnad. Eleven söker information som rör kemi och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven söker svar på frågor genom att planera och utföra systematiska undersökningar på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven värderar undersökningarna genom att föra enkla resonemang utifrån frågeställningarna.

Eleven visar goda kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller. Med relativt god användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver och förklarar eleven kemiska samband i naturen, i samhället och i människokroppen.

I frågor som rör miljö och hälsa för eleven resonemang samt framför och bemöter argument med relativt god naturvetenskaplig underbyggnad. Eleven söker information som rör kemi och använder då olika källor och för utvecklade resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven söker svar på frågor genom att planera och utföra systematiska undersökningar på ett säkert och fungerande sätt. Eleven värderar undersökningarna genom att föra utvecklade resonemang utifrån frågeställningarna.

Eleven visar mycket goda kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller. Med god användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver och förklarar eleven kemiska samband i naturen, i samhället och i människokroppen.

I frågor som rör miljö och hälsa för eleven resonemang samt framför och bemöter argument med god naturvetenskaplig underbyggnad. Eleven söker information som rör kemi och använder då olika källor och för välutvecklade resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven söker svar på frågor genom att planera och utföra systematiska undersökningar på ett säkert och väl fungerande sätt. Eleven värderar undersökningarna genom att föra välutvecklade resonemang utifrån frågeställningarna.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback