Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Gestalta din novell - i bild, ljud och film

Skapad 2019-01-29 16:57 i Katarina Norra skola Stockholm Grundskolor
Gestalta din novell i ord, bild, musik och film
Grundskola F – 9 Svenska
I detta moment ska ni utgå ifrån er novell och skapa en annan typ av gestaltning för att levandegöra er text. Nu ska ni jobba med ord, bilder (foto), ljud (musik eller ljudeffekter) eller film för att levandegöra er novell!

Innehåll

Du får välja mellan dessa uttrycksformer:

         Foto:

·         Ta bilder som gestaltar några viktiga känslor i din novell. Sätt in dessa i texten på passande ställe. Använd din mobilkamera.

·         Gör din novell till en snygg digital bok med ett bokprogram.

·         Läs in din novell och gör ett bildspel med speaker röst i Powerpoint.

 Film:

·         Gör ett manus av en novell i gruppen (med bildmanus), välj ut vilka scener som ska vara med och filma in den med hjälp av några av dina klasskompisar som får agera och vara filmteam. Använd i första hand en Ipad med Imovie för att spela in och redigera din film. Om det är tekniskt möjligt och tillräckligt bra, kan ni även använda mobilkameran.
Ni filmar i Imovie och infogar sedan filmen i Powerpoint. Läs in valda delar som ska vara inre monolog med speaker röst i PP online.

 Musik och ljud:

·         Läs in din novell. Tänk att du ska ska göra en radioproduktion . Gör en egen musikslinga i Garageband som du kan klippa in på passande ställen.

·         kapa andra typer av ljud eller ljudeffekter för att gestalta din novell.

Sociala media - en fiktiv blogg eller Vlogg– en förlängning av din novell

      ·         Låt din novell delvis berättas och även förlängas genom en fiktiv blogg som din karaktär har och lägger in blogginlägg om sitt liv.

·         Använd dig av Word online – eller ett riktigt bloggverktyg för att lägga in inläggen!

  •          I detta alternativ får du arbeta med både text och bild (tagna med mobilen)

 

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
    Sv  7-9

Matriser

Sv
Gestalta din novell - i bild, ljud och film

Förmågan att kunna förstärka och levandegöra texters budskap

E
C
A
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett väl fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: