Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

7 - 9

Ordspråk - Dari 7-9

Enheten för flerspråkighet grundskola, Uppsala · Senast uppdaterad: 30 januari 2019

Under VT kommer vi att jobba med det afghanska folklurik litteraturen .Den utgör det viktigaste delen av litteraturen som består av ordspråk, sagor,ramsor, gottor osv. Ordspråket är den delen som används mycket båda i den vardagliga samanhanget samt i den sköna litraturen .

 

Syftet:

Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är väldig viktig för att anpassa och verka i ett samhälle där kultur, historia, traditioner , språk och litteratur  möts. Ett sätt att kunna åstadkomma detta är att lära känna till den folklurik litraturen.  Att ha tillgång till detta underlättar också språkutvecklinglärande inom olika områden. 

 

Mål:

 Genom undervisningen ska eleverna ges möjligheten att utveckla sitt modersmål på ett välutvecklad sätt.  Eleven ska  kunna anpassa  sina texters innehåll och sitt talspråk i olika situationer och sammanhang  samt eleven ska kunna  utifrån sitt modersmåls särdrag skriva olika texter med begripligt innehåll och språklig variation med en kombination av vardagsrelaterade och ämnesrelaterade ord och begrepp. Det är väldig viktig att eleven ska kunna förså ordspråkets betydelse och ens viktiga roll i det svenska samhället ,kultur och litraturen samt där modersmålet talas

Likheter och skillnader mellan ordspråket i  det svenska språket och modersmålet är en annan del som eleven ska jobba mycket med och kunna

 

Materiel: 

böcker och texter båda skön litratur samt flkroelitratur ,autentiskt material i form av tv program,filmer,arbetsblad,etc,   


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå och tolka skönlitterära texter. Att utläsa texters budskap, både det uttalade och sådant som står mellan raderna.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Anpassning av språk, innehåll och disposition efter syfte och mottagare.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna, lyrik, dramatik, sagor och myter från olika tider och områden där modersmålet talas. Skönlitteratur som belyser människors villkor, identitets- och livsfrågor.

Översättning av och jämförelser mellan texter på modersmålet och på svenska.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Kulturella uttrycksformer från områden där modersmålet talas, till exempel bildkonst, musik och arkitektur.

Matriser i planeringen
Kopia av Modersmål- Uppsalas bedömningsmatris åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback