Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

F

PPL hinduism och buddhism

Thorildskolan, Kungälv · Senast uppdaterad: 31 januari 2019

Nu ska du studera en religion som är oerhört olik de religioner som du tidigare har studerat. Detta beror dels på att det är en religion som har sitt ursprung i en helt annan del av världen, med ett helt annat sätt att tänka och se på världen. Det är en religion som inte ser på tiden på samma sätt som vi i väst tolkar tiden och med helt andra andliga mål i livet. Förbered dig på att bli förvirrad och fascinerad på samma gång!

Studieuppgift till Hinduismen och Buddhismen

 

 Du ska skriva en sammanhängande text där du behandlar följande frågeställningar:

 

v A - Hur ska människan leva enligt buddhismen?

-        Hur ska människan leva enligt hinduismen?

-        - Hur ska människan leva enligt dig själv?

 

v B - Vad är meningen med livet, svarar en hindu?

-        Vad är meningen med livet, svarar en buddhist?

-        - Vad är meningen med livet, svarar du?

 

v C Hur tror du att det skulle vara att växa upp i ett samhälle som helt genomsyras av

-        Hinduism

-        Buddhism

 

 

v D Vilket samhälle skulle du föredra att leva i om du hade att välja mellan dessa två och det samhälle du lever i idag?

 

 

Skriv max 4 A4 sidor och arbetet lämnas in i classroom ”SO 16C”                            

Om du har med fakta/citat om religionerna glöm ej att ange källan!

+ skriftligt prov hinduismen onsdag 23/1

+ skriftligt prov onsdag 13/2


Läroplanskopplingar

Centrala tankegångar och urkunder i världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.

Sambandet mellan samhälle och religion i olika tider och på olika platser.

Eleven har grundläggande kunskaper om kristendomen och de andra världsreligio­nerna och visar det genom att beskriva centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.

Dessutom för eleven enkla resone­mang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livs­ åskådningar.

Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven har goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att förklara och visa på samband mellan centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.

Dessutom för eleven utvecklade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.

Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven har mycket goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att förklara och visa på samband och generella mönster kring centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.

Dessutom för eleven välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.

Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Ej namngiven

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback