Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Åk 7 - SV - Nordiska språk - VT

Skapad 2019-02-03 10:46 i Fågelskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola 7 Svenska
Du ska visa dina kunskaper om nordiska språk!

Innehåll

Syfte och kunskapsmål:

- urskilja språkliga strukturer i de nordiska språken
"Undervisningen ska bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med de nordiska grannspråken."


Arbetssätt:

Vi kommer att titta på filmer och läsa texter från och om de nordiska språken.


Redovisningsformer:

För att visa vad du kan ska du göra ett prov där du visa både faktakunskaper samt förmågan att argumentera kring något som har med de nordiska språken att göra.


Bedömningsfaktorer:

Bedömningen av provet visas i en matris (se nedan). 

 

 

 

Matriser

Sv
Åk 7 - SV - Nordiska språk - VT19

F
E
C
A
Kunskaper om de nordiska språken
Du har baskunskaper om de nordiska språkens uppbyggnad och kännetecken. (Eleven kan jämföra svenska med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.)
Du har bra kunskaper om de nordiska språkens uppbyggnad och kännetecken. (Eleven kan jämföra svenska med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.)
Du har gedigna kunskaper om de nordiska språkens uppbyggnad och kännetecken. (Eleven kan jämföra svenska med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.)
Resonemang kring de nordiska språken
Du berättar vad du tycker om en viss sak inom nordiska språk. (Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag.)
Du berättar vad du tycker om en viss sak inom nordiska språk, och lägger till argument för varför. (Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag.)
Du berättar vad du tycker om en viss sak inom nordiska språk, och lägger till argument för varför. Dessutom ger du exempel och/eller visar på följder av ditt argument. (Eleven kan föra välutvecklade och välunderbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag.)
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: