Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Geografi

·

Årskurs:

7 - 9

Kalla kriget & samtiden

Frösåkersskolan, Östhammar · Senast uppdaterad: 10 mars 2023

Under detta moment belyses vår samtidshistoria från 1945 till idag. Den börjar med efterkrigstiden och Kalla kriget, konflikten mellan USA och Sovjet, och slutar med globalisering, kriget mot terrorismen och dagens spänningar mellan nygamla stormakter.

Syfte:

  • Känna till vad efterkrigstiden och Kalla Kriget var för något.
  • Känna till vilka konsekvenser Kalla kriget fick för världsutvecklingen efter 1989.

Examination:

  • Faktaprov om perioden 1945- idag

Bedömning:

  • Kunskaper om tidsperioder och relevanta begrepp
  • Kunskaper om händelser och centrala gestalter under tidsperioderna
  • Kunskaper om, och förmåga att beskriva orsaker och konsekvenser

 

 


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och

Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras. Hur människors försörjning och handelsmönster har förändrats över tid.

Sårbara platser och naturgivna risker och hot, till exempel översvämningar, torka och jordbävningar, och vilka konsekvenser det får för natur- och kulturlandskapet.

Framväxten av det svenska välfärdssamhället.

Kalla krigets konflikter, Sovjetunionens sönderfall och nya makt förhållanden i världen.

Aktuella konflikter i världen och historiska perspektiv på dessa.

Exempel på hur 1800- och 1900-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.

Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar.

Några historiska begrepp, till exempel antiken, mellankrigstiden, efterkrigstiden och kalla kriget samt olika syn på deras betydelser.

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folk­ mord.

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla samband mellan olika tidsperioder.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställning­ ar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med enkla och till viss del underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet.

Matriser i planeringen
Historia: Kalla kriget & samtiden
Uppgifter
Kalla kriget & samtiden

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback