Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

8

Världshandel, revolutioner, imperialismen och första VK.

Hässelbygårdsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 18 april 2021

Från 1700-talets mitt och ca hundra år framåt kallas för "revolutionernas tid", en omstörtande förändring både politiskt, ekonomiskt ock politiskt. Världen blev sig aldrig mer lik. Men var det som hände? Varför, hur gick det till och vad blev konsekvenserna? 1800-talets utveckling med imperialism, rasism och nationalism ledder till fler förändringar. Kanske kan vi där hitta förklaringar varför vår värld ser ut som den gör? Under vecka 5-13 kommer vi att läsa om denna utveckling.

Under vecka 7-18 kommer vi att läsa historia.

Kursen inleds med en övning där ni ska öva er förmåga till att sortera och kategorisera orsaker och konsekvenser.

Kursen är delad i två delar med start i de tre stora revolutionerna där ni ska redogöra för orsaker och konsekvenser till dessa.

Sedan går vi in 1800-talets historia med kolonialism, imperialism, nationalism som leder till Första världskriget och som avslutas med ett skriftligt prov.

Material:

Vi kommer att arbeta med boken SOS Historia/Gleerups och dess frågor. Utöver det kommer ni att få olika länkar som ni kan använd vid instudering av Fakta.

Studi föreläsningar, filmer från sli.se.

Korta mål och begrepp läggs ut på Teams

 


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Den ökade världshandeln mellan Europa, Asien, Afrika och Amerika.

Industrialiseringen i Europa och Sverige. Olika historiska förklaringar till industrialiseringen, samt konsekvenser för olika samhällsgruppers och människors levnadsvillkor i Sverige, Norden, Europa och några olika delar av världen. Migration inom och mellan länder.

Revolutioner och framväxten av nya idéer, samhällsklasser och politiska ideologier.

Vad historiska källor kan berätta om människors och gruppers strävan att påverka och förbättra sina egna och andras levnadsvillkor, till exempel genom uppfinningar, bildandet av fackföreningar och kampen mot slaveri.

Den europeiska dominansen, imperialism och kolonialism.

Nationalism och olika former av demokrati och diktatur i Europa och i andra delar av världen.

Historiska berättelser från skilda delar av världen med skildringar av människors upplevelser av förtryck, till exempel i form av kolonialism, rasism eller totalitär diktatur och motstånd mot detta.

Hur historia kan användas för att skapa eller stärka nationella identiteter.

Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar.

Vad begreppen kontinuitet och förändring, förklaring, källkritik och identitet betyder och hur de används i historiska sammanhang.

Några historiska begrepp, till exempel antiken, mellankrigstiden, efterkrigstiden och kalla kriget samt olika syn på deras betydelser.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris 1700-1900-talet; Världshandel, revolutioner, imperialism och första VK.
Uppgifter
Instuderingsfrågor för Industriella revolutionen E-nivå och Utblick

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback