Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 8

Dialekter- Språket i språket 2019

Strandängsskolan F-9, Båstad · Senast uppdaterad: 6 februari 2019

I Västergötland är du "åpen" om du roffar åt dig. I Halland är du "hång". Vilket ord använder man i Skåne? Det här och en hel del till gällande dialekter i svenskan och ords ursprung kommer vi att fokusera på under några veckor framöver. Vi beräknar hålla på mellan vecka 5-11

Bedömning – så här kommer dina förmågor att bedömas:

Din förmåga att formulera dig och kommunicera i tal visar du genom hur du, i grupparbetet, förbereder dig och genomför din del av redovisningen. Både innehåll och hur du genomför redovisningen bedöms. 

Din förmåga att formulera dig och kommunicera i skrift visar du i din resonerande text om din egen relation till dialekter. Genom att uttrycka dig på ett tydligt sätt, med ett korrekt språk och bra meningsbyggnad så visar du en bättre kvalité.

Din förmåga att söka information från olika källor och värdera dessa, visar du genom att på egen hand och med hjälp av din grupp hitta tillräckligt med information om er dialekt samt att ni har använt er av flera olika sorters källor. DU skall också ha funderat över de källornas trovärdighet och relevans för arbetet.

Undervisning - detta kommer vi att arbeta med:

V 5

Tisdag: Hur får vi in nya ord i språket. Filmklipp från Youtube.

Onsdag: Läsa i Portalboken s 256-259. Diskutera i klassen de olika frågorna som står i boken på sid 258/259. https://www.youtube.com/watch?v=t3mLGtOSPGE&list=PL7pgDAyZmT3V2BG4EmR4G05ytmcwNzfxl&index=9 Gör uppgift 14 och 15 på lösblad.

Fredag: Genomgång om bedömningsuppgiften och utdelning av planeringshäfte. Gruppindelningar och genomgång av uppgiften. Kom ihåg att skriva ner dina källor hela tiden.

Veckans ord: Hugo

v 6

Tisdag: Källkritik. 

Onsdag: Ingen lektion pga utv-samtal.

Fredag: Grupparbete. Läsa om dialekter. Veckans ord: Ella

V 7

Tisdag: Grupparbete. https://www.grundskoleboken.se/wiki/Svenska_dialekter

https://kpwebben.se/svenska-dialekter/

http://www.sprakochfolkminnen.se/sprak/dialekter/dialekter-for-dig-i-skolan/fragor-och-svar-om-dialekter-for-unga.html#Hurskiljersigdialekter

Onsdag: Ingen lektion pga utv-samtal.

Fredag: Grupparbete. Veckans ord: Marie

v 9

Tisdag: Grupparbete

Onsdag: Grupparbete

Fredag: Grupparbete Veckans ord: Kasper

 

V 10

Tisdag: Studiedag

Onsdag: Tvärgruppsredovisningar.

Fredag: Skriv ner ditt källresonemang och lämna inVeckans ord: Linus

V 11

Tisdag: Bedömningsuppgift där du resonerar om din egen och andras användande av dialekt.

Onsdag: Skriv klar din resonerande text om dialekter och lämna in.

 

Fredag: Ordkunskap. Utvärdera på Unikum. Veckans ord: Olivia

 

 

Bedömning - detta kommer att bedömas:

Er muntliga redovisning: Ni skall kunna redogöra för er dialekts ursprung (dvs historia och påverkan), inom vilket område dialekten talas, några utmärkande drag, ge exempel på ord (och deras betydelse)  samt spela upp ett klipp från YouTube eller dylikt där de som lyssnar på din redovisning får höra hur det kan låta. Du har fyra lektioner på dig att förbereda/samla fakta till redovisningen. 

En skriftlig redogörelse över de källor ni har använt (den delen kan ni göra gemensamt i gruppen), samt ett resonemang om vad som gör de källorna trovärdiga och lämpliga för syftet. Ju fler aspekter av trovärdighet och lämplighet du lyfter fram desto bättre kvalité har ditt resonemang. Du har ett lektionstillfälle på dig till att skriva ihop detta (efter redovisningen). 

En skriftlig resonerande text om din egen och andras användning av dialekter. Här skall du med hjälp av ett antal stödfrågor resonera om de dialekter du har kommit i kontakt med och i vilken mån du själv förstår och använder dialekt. Du skall också förklara om du tycker det är fult eller fint med dialekt och varför. Du har två lektionstillfällen på dig till detta.

 

Utvärdering - processlogg

Efter arbetsområdet kommer jag, Debbie, att lägga upp min bedömning av det du har gjort under området. Dessutom ska du som elev skriva en utvärdering av området i kommentarsfältet här under. Var noga med att motivera dina svar eftersom tanken är att du skall ha nytta av dessa utvärderingar inför nästa område.

1. Titta igenom häftet och fundera över vad vi har gjort under projektet.(detta behöver du inte skriva)
2. Vad har varit bra med projektet?
3. Vad kan förbättras? (upplägg)
4. Vilken del har du upplevt som:
a. Roligast b. Lättast c. Svårast d. Störst utmaning
5. Hur kan den här typen av arbete hjälpa dig i framtiden?
6. Vilka förmågor har du utvecklat? Beskriv varför och hur.

7. Granska ditt arbetssätt. Vad gjorde du bra som du kan ta med dig? Vad i ditt arbetssätt kan du förbättra?


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Nya ord i språket, till exempel lånord.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige och olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.

Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Matriser i planeringen
Språket i språket- dialekter
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback