Ämnen:
Bild
·
Årskurs:
7
Trönningeskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 14 september 2022
Vi arbetar under några veckor med färglära där vi lär oss nya ord och begrepp, hur färger är släkt, att blanda färg och vad färger betyder.
Vi arbetar med hur färger hör ihop med varandra, hur de påverkar varandra och hur de påverkar oss, färgers symboliska betydelser, lär oss ord och begrepp inom färglära, övningar för att koppla ihop teori och praktik t.ex. foto på komplementfärger (närbild), färgcirkel, (färgblandningsövning).
Syfte: förstå färgers egenskaper och användningsområden för att kunna utvecklas i sitt bildskapande och sin förståelse av bilder, skapa närbilder (skärpa, komposition, bildsnitt...).
Färgcirkel: Vi börjar med att reda ut färgernas släktförhållanden genom att göra en färgcirkel med flaskfärger (gouache) där vi enbart använder primärfärgerna: röd, gul och blå, för att se att de är grunden till alla färger (Ittens färglära, det finns andra färgläror med). Eleverna får på så sätt en tydlig översikt över vilka färger som ska blandas för att få en viss ny färg (där två färger möts på cirkeln). Denna uppgift får de sedan redovisa för att arbeta med de teoretiska momenten i bildämnet (presentera och reflektera) och då ska de använda begreppen från genomgången (primär, sekundär och blandfärg). Eleverna bedöms i uppgiften på hur de praktiskt genomfört uppgiften (bildspråk, teknik) samt den teoretiska redovisningen.
Foto komplementfärger: För att träna sig att förstå vad komplementfärger är och hur de kan användas för att skapa uttrycksfulla bilder samt utveckla sitt bildskapande genom fotografering får eleverna en fotouppgift där de ska fotografera två föremål i komplementfärgsparens färger. T.ex. en orange keps mot en blå bakgrund, eller en orange och en blå sak mot en neutral bakgrund (svart, vit, grå, brun). Eleverna bedöms på denna uppgift i bildspråk, teknik samt bildkomposition.
Fördjupningsuppgift: målning varma och kalla färger, fotofärgcirkel av saker, pricka färg (en lite svårare färgblandningsövning där vi utgår från tidningsbilder och ska blanda till rätt färg för att fortsätta bilden).
Efter detta arbetsområde tar vi med oss våra nya kunskaper i en större praktisk uppgift där vi arbetar med vattenfärg (egen planering för den kommer då det blir aktuellt) samt i analys av den uppgiften, där de nya begreppen används.
Syfte (2)
förmåga att skapa bilder med olika tekniker, verktyg och material,
förmåga att utveckla idéer samt välja och motivera tillvägagångssätt utifrån syftet med bildarbetet, och
Kriterier (4)
Eleven framställer olika typer av bilder med delvis genomarbetade uttrycksformer anpassade till syfte och sammanhang så att budskapet framgår.
I bildarbetet använder eleven olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
Eleven utvecklar i viss utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och andra uppslag. Utifrån syftet med bildarbetet väljer eleven ett i huvudsak fungerande tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ.
Eleven för enkla resonemang om innehåll, uttryck och funktioner i egna och andras bilder.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter