Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Första världskriget i Sverige

Skapad 2019-02-10 20:58 i Arbråskolan F-9 Bollnäs
Grundskola 8 Historia
Morgonen den 2:a augusti 1914 ringer kyrkklockor över hela Sverige. Signalen för att det första världskriget har brutit ut. Alla värnpliktiga män kallas in och civilförsvaret aktiveras.

Innehåll

Snart förklarar den svenska regeringen att landet ska vara neutralt i kriget, alltså icke krigförande. Men även om Sverige inte var en krigförande part, påverkades ändå hela samhället av att första världskriget pågick.

Lärandemål:

Vi lär oss om ransoneringskort, gulaschbaroner och varför statsminister Hammarskjöld fick öknamnet ”Hungerskjöld”. Var egentligen Sverige och svenskarna så neutrala under första världskriget som vi tror?

 

Uppgifter

 • Första världskriget i Sverige

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • De båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag.
  Hi  7-9
 • Demokratisering i Sverige. Bildandet av politiska partier, nya folkrörelser, till exempel kvinnorörelsen, och kampen för allmän rösträtt för kvinnor och män. Kontinuitet och förändring i synen på kön, jämställdhet och sexualitet.
  Hi  7-9
 • Exempel på hur 1800- och 1900-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.
  Hi  7-9

Matriser

Hi
Första världskriget i Sverige

Rubrik 1

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Första världskriget i Sverige
Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter i Sverige under tiden för första världskriget.
Eleven har goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter i Sverige under tiden för första världskriget.
Eleven har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter i Sverige under tiden för första världskriget.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: